Israel förvarar blockaden i sig med våld.

Imorse när jag vaknat gjorde jag kaffe och satte på radion. Jag möttes av P3s Ekot, där det rapporterades om att Frihetsflottan Ship to Gaza hade blivit bordade av israelisk militär redan innan de kommit in på Gazas vatten. Jag ville nästan gråta. Då rapporterades det om många skadade och 10 döda. Dessutom berättade man att Israel nu infört en censur som förhindrar rapportering kring antalet dödade, skadade och fängslade. Ekot nu klockan 13 berättade att svenskar blivit tillfångatagna, men ingen information finns om hur deras tillstånd är. DN rapporterar nu att antalet döda är minst 19 personer och 30 är skadade. Sveriges Radio likaså. När aktivisterna blivit förda till hamnen i Ashdod får de tydligen välja mellan deportering eller fängelse. För att inte ens ha lyckats ta sig in på Gazas vatten.


Al Jazeeras sista nyhetssändning från fartyget innan all kontakt bröts med flottan.

Så många fel har begåtts av Israel i denna situation. För det första har de angripit civila och bordat fartygen på internationellt vatten. Detta är olagligt enligt internationell lag. Med tanke på att detta var en uttalad fredlig ickevåldsaktion så är det militära våld som använts totalt orimligt och översdrivet. Israel har dessutom utlyst censur kring hur många som skadats, dödats och tillfångatagits under räden. Ingenting får rapporteras om detta. Att ett land som kallar sig demokrati censurerar sina egna lagbrott inför omvärlden är ju, ja, ännu ett bevis på hur demokratiskt det egentligen är. Ombord på fartygen finns ca 600 personer, alla civila. Män, kvinnor och barn, unga och gamla. Nobelfredspristagare, förintelseöverlevare, författare, journalister, religionsvetare, partiledamöter. Och mat och byggmaterial. Då Israel inte ens gör anspråk på Gaza så försvarar de ju inte ens sitt eget land, de försvarar själva blockaden i sig. Bradly Burston skriver bra om det i den israeliska dagstidningen Haaretz. Och då inget hot har utgått från flottan så finns det ingen argument som heter självförsvar eller säkerhetsskäl. Det enda militären gör här är att försvara blockaden av Gaza, att upprätthålla detta enorma fängelse där civila inte kan röra sig fritt, inte kan bygga upp sina städer igen och där luftrummet fylls av bombplan.

Att Israel bemöter en humanitär biståndsaktion på det här viset är självklart helt och hållet förkastligt och fruktansvärt och olagligt på alla sätt och vis. Jag hoppas och tror att protesterna kommer att bli gigantiska världen över, redan nu har den israeliska diplomaten i Sverige inkallats till UD och detta sker nog även i andra länder. Människor i flera länder har samlats utanför de israeliska ambassaderna och protesterar. Ikväll sker manifestationer runt om i Sverige på flera platser. Det här kommer inte att gå obemärkt förbi, som så många andra av Israels brott mot mänskliga rättigheter. Kom till Sergels Torg idag klockan 18 och visa ditt stöd och få veta mer! På Ship to Gazas hemsida läggs information upp löpande. Om du inte själv har möjlighet att närvara på demonstrationen i din stad, så för informationen vidare till dem som kanske kan gå!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0