Finfredag

Weee! Idag jobbade jag halvdag, full ös medvetslös till klockan ett. Då drog jag hem och har nu suttit med hemprovet i matte (det sista i ordningen) i ca 2,5 timmar. Och jag är inte klar. Jisses, det var rätt svårt det här. Tur att jag inte behöver posta det förrän senast på söndag. Man har ju faktiskt 4 timmars skrivtid rent officiellt, så jag kan ju med gott samvete fortsätta med det imorgon. Förhoppningsvis trillar ett par poletter ner tills dess.

Men nu, hörrni. Nu sitter jag här och är vrålsnygg i min mest dansanta outfit, för ikväll ska jag och Josse på Röyksopp på Berns! Kommer antagligen bli helt och hållet grymt. Snart ska jag dra hem till henne och käka lite, måste ju fylla på ordentligt så vi har rikligt med energi att göra av med under konserten. Länge sedan jag var på konsert. Jag ser mycket fram emot detta. :)

Med lite tur dyker det upp bildbevis på kalaset någon gång under morgondagen också.
Ha en fin kväll! PöZzZ!

Torsdagssoppa (utan pannkakor)


Dagens torsdagsmysmiddag. Soppa gjord på kålrot och röda linser med ett gott bröd till. Jag kryddade med timjan, vilket till min stora förvåning fick soppan att smaka precis som ärtsoppa. Tur att jag numera gillar det. :)

Nu har jag pluggat ett par timmar inför slutprovet i Matte C som är imorgon. Känns rätt stabilt, jag har fortfarande lite problem med LN och e-logaritmer, men det ska nog ge med sig. Jag skickade precis in redovisningsuppgiften till läraren också, check! Känns väldigt väldigt skönt att matten snart är avklarad. Det har faktiskt varit roligare än jag trodde i början, just för att jag faktiskt har lärt mig, så det kommer kanske bli lite tomt. Men jag har ju boken kvar om jag blir sugen nån gång, haha. Fast tanken är ju faktiskt att jag ska ta och fila lite på arabiskan igen. Särskilt nu när karln och jag planerar att åka till Palestina och Serbien i vår. Då får han sköta snacket i Serbien och jag i Palestina. Snacka om att komplettera varandra. Häpp!

but I'm le tired

Usch, idag är jag trött. På ett sånt där gäspa-hela-tiden-och-ha-ont-i-huvudet-sätt. Av en anledning eller en annan låg jag och vred mig halva natten, och som vanligt blev jag stressad över att inte kunna somna, och då går ju hela projektet ännu sämre.

Så nu sitter jag och gäspar och har nog insett att alla koppar kaffe i världen inte skulle göra nån skillnad. Förutom att jag skulle börja skaka och behöva kissa en massa. Men men. Snart är det lunch i alla fall, då ska jag äta god vegetarisk lasagne som vi åt igår. Middagen var mycket trevlig, Freja var mycket trevlig. Så det var fint. Efter jobbet idag ska jag hem och (kanske powernapa?) plugga matte. Slutprovet imorgon nu! Och inlämningsuppgiften vågar jag nästan påstå att jag är klar med. I can see the light!

Och det är soligt ute! :D På lunchen ska jag promenixa i Vanadislunden. Nice. Hej, D-vitaminer och syre!

Dagens filmtips

Min gamla klasskompis Therése och en vän till henne har spelat in denna fantastiska film om hur människor reagerar på det som är... ja, lite annorlunda. Underbart!

Nu ska jag plugga lite mer. Sista matteprovet är i helgen, så nu ska jag ta och komma ihåg alla de där logaritmerna och derivatorreglerna och grejerna som var i början på kursen och som jag nu nästan glömt. Sedan ska jag till Richard och äta middag med honom och hans syster. Fint!

If these walls could speak



Jag har ett problem. Jag tycker om att ha saker på väggarna. Saker jag blir glad av, saker som påminner om nåt fint, saker jag fått, saker jag gjort. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har jag framkallat en massa fotografier som jag vill göra något kul av, och idag var jag och köpte en sån där 3-i-1 ram på ÖoB. Ett riktigt kap, 49 kronor betalade jag för kalaset. Och nu har jag suttit och valt ut tre favoriter av 100 favoriter. De passar fint ihop och det skulle bli så himlans bra.

Men jag har som sagt ett problem. Jag  bor i en etta på 27 kvadrat och har hittills detta på väggarna:
  • En stor världskarta
  • En gitarr
  • En Al-Nakba-affisch
  • En tavla jag målat
  • Fem små inramade van Gogh-vykort
  • En Taybeh-tavla
  • En Absolut Jerusalem-tavla
  • En halvfigursspegel
  • En ikon från Vatikanen
  • Två stora foton på mina föräldrar när de var unga
  • En mindre spegel från Hebron
  • En bokhylla med filmer och ett foto i guldram på Audry Hepbourn i Breakfast at Tiffanys
Så vart jag ska få plats med mitt nya lilla tillskott vete gudarna. Det kanske är dags att bytas av lite? Fast samtidigt gillar jag ju allt som redan hänger uppe. Och som sagt, det finns knappast en liten väggyta kvar att hänga nåt på. I alla fall inte så att det inte ser helt malplacerat ut. Håhå, jaja, vilket i-landsproblem!

Ps. Jag har dessutom två tavlor jag fått av mamma som jag ännu inte hittat nån plats åt, utan som står lutade mot diverse grejer. Plus alla vykort jag har uppsatta i badrummet. Ds.

Longing for April, baby.




















1. En av de första kvällarna i Jerusalem. De blanka gatstenarna.
2. En Ramadansmyckad Damaskusport.
3. Utsikt över den depopulerade byn Lifta utanför Jerusalem.
4. Demolerat hus på den palestinska sidan av Olivberget och israelisk-kommunistiska anarkisten som var vår guide.
5. Gågata i Hebron med nät för att skydda gående mot bosättarnas vrede i form av flaskor, sten, skräp.
6. Utsikt från Bergspredikan-berget.
7. Västra muren och Al Aqsa-moskén
8. Budskapsrik konst på muren i Betlehem.
9. Målet S:t Johns monastary efter en vandring genom Wadi Qilt.

JAG LÄNGTAR.

angående Jimmie Åkessons (SD) artikel

En kommentar på Jimmie Åkessons artikel på Newsmill. Citat:

"Stå på dig Jimmie!

Jag har valt att lämna landet till viss del p.g.a. invandrings/integrationspolitiken. Jag kände mig helt enkelt förbannat lurad varje gång jag fick mitt lönekuvert och jag visste vart skattepengarna gick till.

Jag högaktar dig för att du har kraft att rota i denna sörja, och jag hoppas innerligt att ni lyckas ta upp en del av alla dessa känsliga frågor på den nationalpolitiska agendan! Du har min röst 2010!
-Akademiker, 2009-10-19, 21:37"

Är det inte höjden av underhållning när folk flyttar utomlands för att de inte gillar den generösa invandringspolitiken? Håhå, jaja, vilket hyckleri.


God morgon, liksom

Jag upphör liksom aldrig att fascineras över folk som är sådär riktigt riktigt otrevliga helt utan anledning. Ofta är de också äldre män som inte riktigt gillar att man är ung tjej som säger åt dem hur saker och ting fungerar. Klockan är bara halv åtta och jag har redan blivit utsatt.

Denne man vill lämna tillbaka utkvitterad värdehandling.
Man: Har du kvittensen då?
Jag: Ja, den ligger här. Jag ska bara skriva på att du lämnat tillbaka den, så ska jag ändra i systemet så det syns i datorn också.
Man: Vadå, fanns det inlagt i datorn?
Jag: Ja.
Man: Säkert?
Jag: Och så ska du få en ny kvittens av mig.
Man: Men jag vill inte ha nån kvittens!
Jag: Nähä, okej, men jag måste skriva ut den och signera den i alla fall, det tillhör rutinerna.
Man: Jaha. Men riv den där gamla kvittensen då.
Jag: Om du inte vill ha den så slänger jag den.
Man: Men släng den då!
Jag: Ja, jag ska slänga den.
Man: Men gör det då! Jag vill se att du slänger den! Jag vill inte att den dyker upp som nåt jag inte lämnat tillbaka!
Jag: Okej, okej, jag slänger den.
Man: Men gör det då!!
Jag: slänger kvittensen

Alltså. Om han nu var så otroligt nervös för att denna kvittens skulle dyka upp igen och att någon skulle kräva honom på något han redan lämnat tillbaka, så varför, oh why, ville han inte ha en egen kvittens som bevisar att han har lämnat tillbaka den!? Jag förstår inte. Orka skälla på någon före åtta på morgonen. Och han såg så himla arg ut! Sanslöst. Det är helt enkelt inte en rimlig reaktion.

För övrigt hade jag och karln finsöndag igår, trots det faktum att det var måndag. Men jag fick inget jobb och han var ledig, så vi mornade oss länge, åt finfrukost med äggröra, juice, parmaskinka och kaffe, vi promenerade, åt världens godaste hemmagjorda hamburgare (ja, det är min fina karl som gör dessa, så ni vet), pluggade lite och såg senare på Seven Pounds och jag grät över mina snittar. En väldigt fin dag i de allra flesta avseenden. :)


En obokad helg

Haha, vi är med på vimmelbild. :P

Regnigt ute och jag har lite ont i halsen men är glad ändå. En lugn och bra helg har det hittills varit, jag har pluggat, softat, sovit en väldig massa, ätit glass och sett på film. Idag har jag åkt pendeltåg för nöjes skull och druckit kaffe i Märsta. En fin liten utflykt.

Ikväll är det Rosa-Bandet-gig på Broder Tuck vid Zinkensdamm, tre olika band spelar och en del av det billiga biljettpriset går till Rosa Bandet. Så har du inget bättre för dig en regnig kväll som denna, dra dit, stöd en bra sak och ta en öl, vettja.

Eh, det är inte alls på Broder Tuck. Och Broder Tuck ligger inte alls vid Zinkensdamm utan vid Skanstull. Och kvällens spelning äger rum på Harry B James. Så var det utrett. Det var nog bra att jag sov lite efter senaste bloggandet... Nu drar jag i a f.


Bagdad Café

Åh. Att jag inte har sett den här filmen tidigare. Den är ju helt fantastisk! En sån där film som man inte riktigt kan säga vad den handlar om, den handlar bara om människor i relation till varandra. Och oftast så är det bra filmerna som inte handlar om något riktigt konkret de allra, allra bästa. Fint! En film att må bra av och njuta av. Se snarast. Badgad Café, alltså.

 


Morgonhumör

Ibland är mitt morgonhumör alldeles förskräckligt. Inatt drömde jag dessutom en massa konstiga saker, bland annat om en man som förföljde mig och som någon sedan berättade för mig var en hund och inte alls en man och att jag höll på att bli galen. Men att vakna alldeles för tidigt efter en sådan natt gör mitt morgonhumör extra dåligt. Muttrade och drack kaffe och var allmänt grinig och trött, inte ens ett kärleksfullt god morgon muntrade upp mig. Och när jag väl satt på bussen till jobbet med Radiohead i öronen ville jag aldrig komma fram, det var så skönt att bara sitta där och lyssna och åka.

Men nu har jag i alla fall vaknat till lite mer och kommit igång lite till. Jessica som jag jobbar med är jättegullig så det är ju bra. Idag ska vi äta kärleksmums till fredagsfikat, och jag har fått lön. Det är ju också bra. Marie, Moa och jag skulle gå på bio ikväll och se Tidsresenärens hustru, vilket är en fantastisk bok, men jag insåg just att den endast går på Filmstaden Camera. Vilket ligger i Täby centrum. Det är helt fel sida av stan. Orka. Besviken. Kanske får bli Idol och ostbågar istället.

Jag har nog lite för mycket som pågår just nu. Tack och lov är matten snart avklarad, då hinner jag kanske andas igen. Middagen hos Hanna i Uppsala igår var i vilket fall mycket trevlig, god fiskgryta och lyxchoklad. Och vi hann med ett tidigare tåg hem igen då vårt egentliga var en timme sent. Snäll biljettkontrollant.

Idag läser jag den här bloggen btw.

Kärleksfattig

Men åh. Vad fint.

Ja till samkönade äktenskap inom kyrkan

Trots min tidigare lista på fantastiskt övertygande argument tidigare idag har kyrkomötet i Uppsala idag röstat Ja till äktenskap för samkönade par. Jag tycker att det är fint. Förstås lite ovant än så länge, men definitivt positivt. Halleluja! :)

28 Perfectly Good Reasons To Oppose Gay Marriage

Här följer 28 argument mot att homosexuella ska få gifta sig. Listan är visserligen anpassad efter USA, men vi har nog även möjlighet att använda oss av ett eller ett par. Läg och begrunda. Är du övertygad?
1. Homosexuality is not natural, much like eyeglasses, polyester, and birth control.

2. Marriage is valuable because it produces children, which is why we deny marriage rights to infertile couples and old people.

3. Obviously, gay parents will raise gay children, since straight parents only raise straight children.

4. Straight marriage, such as Britney Spears' 55-hour escapade, will be less meaningful if gay marriage is allowed.

5. Marriage has been around a long time and hasn't changed at all: women are property, matches are arranged in childhood, blacks can't marry whites, Catholics can't marry Jews, divorce is illegal, and adultery is punishable by death.

6. Gay marriage should be decided by people, not the courts, because majority-elected legislatures have historically protected the rights of minorities.

7. Gay marriage is not supported by religion. In a theocracy like ours, the values of one religion are imposed on the entire country. That's why we have only one religion in America.

8. There is no separation between religious marriage and legal marriage, because there is no separation of church and state.

9. Devout, faithful Anglicans should never accept same-sex marriage, because it is an affront to the traditional family values upheld by Henry VIII and his wife, Catherine of Aragon, and his wife, Anne Boleyn, and his wife, Jane Seymour, and his wife, Anne of Cleves, and his wife, Catherine Howard, and his wife, Catherine Parr. They all knew the meaning of marriage and none of them lost their heads over the matter.

10. Married gay people will encourage others to be gay, in a way that unmarried gay people do not.

11. Legalizing gay marriage will open the door to all kinds of crazy behavior. People may even wish to marry their pets because dogs have legal standing and can sign marriage contracts.

12. Legalizing gay marriage will open the door to legislative change in general, which could possibly include the legalization of polygamy and incest. Because we don't know what comes next, we should never change our laws.

13. Children can never succeed without a male and a female role model at home. That's why single parents are forbidden to raise children.

14. Gay marriage will change the foundation of society. Heterosexual marriage has been around for a long time, and we could never adapt to new social norms because we haven't adapted to things like suburban malls and tupperware parties.

15. Legal marriage will inspire gays to mimic the straight traditions of spiritual commitment ceremonies and celebratory parties, which is currently impermissible for them to do and which they have never done before.

16. Marriage is designed to protect the well-being of children. Gay people do not need marriage because they never have children from prior relationships, artificial insemination or surrogacy, or adoption.

17. Civil unions are a good option because "separate but equal" institutions are always constitutional. In fact, compared with marriage, civil unions are so attractive that straight people are calling dibs on them.

18. A man should not be able to marry whomever a woman can marry, and a woman should not be able to marry whomever a man can marry, because in this country we do not believe in gender equality.

19. If gays marry, some of straight people's tax dollars would end up going to families whose structure they may find morally objectionable. Clearly, it is more just to continue taking gay people's tax dollars to support straight families, who are going to heaven regardless of what anyone else thinks of them.

20. Gays should hold off on the marriage question until society is more accepting of them, because they are not part of society.

21. The people's voice must be heard on this issue. Therefore, we must have a referendum on a constitutional amendment to ban same-sex marriage, because we can't think of any other way to discuss the issue.

22. Each state should decide for itself whether gay marriage will be recognized, because there is no "full faith and credit" clause that requires states to recognize each other's institutions.

23. Gay marriage attempts to replace natural heterosexual instinct with a cultural institution. Morality demands that we subordinate institutionalized commitment to raw, unfettered, biological impulse.

24. Gay marriages could very well suffer maladies like domestic violence and substance abuse. That's why we invented the Quality Control department to pre-approve the righteousness of all marriage applicants, such as convicted serial killer Richard Ramirez who married a woman while on Death Row.

25. Those who support gay marriage aim to overthrow the dominant culture, as evidenced by their enthusiasm to participate in it.

26. The country can't afford to provide benefits for married gay couples. That's why Bush would never consider spending $150 million on programs that encourage more straight people to get married.

27. Gay couples do not deserve marriage because, if everyone on earth limited themselves to same-sex sexual behavior, humanity would soon be extinct. Based on the same concern, we also deny marriage rights to the biologically childless and to those who have borne only one child. (We are also considering denying marriage rights to those who have borne three or more children, because if everyone copied them, the world population would shoot through the roof.)

28. Marriage was created in the Bible as a bond between a man and a woman. The people who lived prior to the writing of the Bible, such as the Chinese, sat around in confusion for many years until the Mesopotamians finally came around and invented the family unit.

Tål att tänkas på.

Lill-lördag






















Detta blev mitt kvällsfika ikväll. Tårtan närmast hade tema kärlek med jordgubbar och vit choklad, och den bortre tårtan hade tema anti-rasism med choklad och klementiner. Det var en jämn kamp som med en poängs skillnad korade anti-rasism-tårtan till kvällens vinnare!




Runtirrande och effektivitet.

Fiskgratängen står i ugnen, tvätten är hängd, disken diskad, tågbiljetterna till Uppsala köpta, matteläxan inte riktigt gjord men i alla fall påbörjad. Det var en hektisk morgon imorse, de ringde från jobbet vid halv åtta och klockan nio befann jag mig på en arbetsplats som är relativt omständlig att ta sig till. Men fram kom jag. Bara det att receptionen inte fanns längre. Ombyggnad, och det provisoriska båset som med lite god vilja skulle kunna kallas reception var dessutom obemannat. Hmm. Ingen här, ingen som jag kan fråga vart jag ska och vad jag ska göra och hur jag ska göra det? Ringer chefen, hon ringer tillbaka och meddelar att det blivit ett litet missförstånd. Jag behövdes inte alls där. Nähäpp. Istället fick jag åka till huvudkontoret, skönt att det blev nåt jobb i alla fall när man pallrat sig upp och iväg. Tog bara två timmar att ta sig till jobbet sammanlagt... Så idag har jag satt ihop 75 olika offertmappar från scratch, kopierat hur mycket som helst och så. Men jag fick gå hem klockan två, det var skönt.

Och väl hemma satte jag igång med allt det där man aldrig hinner när man jobbar till fem varje dag. Diskade, plockade, tvättade. Försökte plugga men somnade. Hm. Nu lagar jag mat och ska snart iväg för tårttävling med tonåringarna i kyrkan. Kul! Jag ska vara domare. Mumma? Antagligen.

Har i alla fall bestämt mig för att behålla skorna varav en kändes större än den andra. De är väldigt fina och jag vänjer mig nog. Eller, jag har nästan helt bestämt mig. Skjortan blir det dock retur på, måste kolla upp hur det funkar.

Imorgon åker jag på middag i Uppsala. Den ni. Jag och Richard passar på efter hans lektion att hälsa på Hanna. Eller, han passar på, jag åker dit enbart för middagens skull. Men Hanna är ju galet duktig på att laga mat, så det blir nog värt de 130 kronorna som ungdomsbiljetten kostade (alltså, 3 kronors avdrag per resa för ungdom, är inte det lite snålt?).

Det dyker antagligen upp lite finfina bilder på tårtor här senare ikväll. Om jag orkar. :)

One of those days

Hej, det är tisdag och jag har inte uppdaterat här sedan i lördags. Skandal! Det har varit fullt upp som vanligt, och jag har jobbat på ställen där man faktiskt har saker att göra om dagarna. Vilket är ganska skönt för omväxlings skull. Helgen blev finfin på alla sätt och vis, grötpannkakor och finmiddag och Garden State och vernissageplaner med modern. Måndagen spenderades i en reception klivandes över hantverkare som försökte styra upp det hela. Tillslut lyckades de väl. Sedan blev det sallads och kyckling-middag hos Richard och te framför Star Trek. Den ni.

Idag har varit en sån där dag man har ibland, men som fortfarande stör. Jag har ingen anledning att vara irriterad och nestämd, men hela dagen har liksom allt känts som om det vore lite sämre än vanligt. Trots att jag faktiskt fick jobba på jobbet idag och tiden minsann flög iväg. Trots att jag hämtade ut paket både från Ellos (fast skjortan och ena skon var för stora. Ena skon?) och från Fuji Film idag. Trots att både Marie och Moa var med på styrketräningen ikväll. Ibland är det väl bara så, antar jag. One of those days. Man får väl gilla läget och hoppas att det blir bättre imorgon. Att jag får vakna på en bättre sida då.

Jag dricker sött arabte från Tunisien och ska snart sova. Hoppas lite halvt på att det inte blir nåt jobb imorgon, då jag  borde städa, diska, plugga, tvätta och åka hem till mamma och hjälpa henne med lite grejer. Samt laga fiskgratäng och ha tonåringarna klockan sju.

Varför känns det som att dagarna flyger förbi och jag gör allt för att hinna med allt det där jag borde och vill och måste göra? Jag längtar efter tid. Tid att göra saker, tid att orka umgås. Förhoppningsvis blir det bättre när mattekursen är slut i alla fall. Inshallah.


Idag fick jag paket med drygt 100 foton jag framkallat. Däribland det här. Den har jag tagit i Den heliga gravens kyrka Jerusalem, grekiskt klotter från 1800-talet. Jag blev inspirerad och vill göra storslaget collage av alla bilder. Åh.

Helgens intåg

Helgen har gjort sitt regniga med finfina intåg! Efter jobbet igår, vilket inkluderade ännu en rejäl dos mansgrisighet, åkte Richard och jag till pappa och Catarina och barnen på vad vi trodde skulle vara en enkel middag och lite fredagsmys. Vi lekte lejon och doktor och bydde lego med Alice, och fick sedan trerätters! Jisses, vad gott det var.
  • Förrätt: Rödbetor med getost och rostade mandlar och persilja.
  • Varmrätt: Lammstek och rotsaker i ugn, tillsammans med en citrondoftade äppelsallad med mangold och sockerärter.
  • Efterrätt: Vaniljglass med syltad ingefära, hemmagjord mandelkrokant och kaneläpplen. Och kaffe förstås.
MUMMA! Det var verkligen hur gott som helst, och jättetrevligt att komma hem och hälsa på lite. En mycket härlig start på helgen.

Så idag är det lördag. Jag hurtade iväg på cykeln i regnet imorse och körde ett skönt spinning/core-pass, och cyklade sedan hem igen. Det sistnämnda var tungt med nytränade och slutkörda lårmuskler. Coren känns rejält mycket bättre nu, magmusklernas återkomst är på väg! Känns grymt och väldigt peppande att känna skillnad. Kul! Sedan blev det duktig och god omega 3-lunch bestående av lax, svart quinoa och morötter.

Nu målar jag. Eller, just nu bloggar jag, men första lagret måste få torka lite innan jag fortsätter. Inviger mitt sand-struktur-jox och försöker skapa lite höstberg på duk. Vi får se hur det blir. Måste köpa fler dukar snart.

Ikväll blir det sedan middag på indisk restaurang med Richard, Anna och Chrippa, och sedan får vi se om jag tar en sväng förbi Skrapan där Emelie har bjudit in mig på House-klubb. Vore nog roligt.

Idag är jag glad för:
  • Att träningen kändes så bra
  • Att jag är peppad på att ta hand om min kropp ordentligt igen
  • Att vi ska ut och äta ikväll
  • Att jag har tid och inspiration att måla
  • Att det bara är två veckor kvar på mattekursen nu
  • Mina tre uppläggningsfat som hör till min Rörstrandsservis och som jag fick av pappa igår!
Hoppas just din lördag innehåller precis det där du vill!
Puss puss

Att sätta hårt mot hårt


Från www.argalappen.se.


Och så blev det politik igen, lhamdulilla!

Min vän David har en blogg. Den är galet bra och informativ. Han arbetade på Sabeel i Jerusalem samtidigt som jag arbetade i Betlehem, och här har han lagt upp en massa bilder från Qalandia checkpoint tagna precis i slutet av Ramadan, när människor vill till Al Aqsa-moskén för att fira Eid al fitr. Läs, titta och förfasas över vad som faktiskt sker.

Hannah och Världen goes modeblogg

Fast bara för en dag. Även jag måste ju få stoltsera med alla pengar jag och Emelie sparade igår? Shoppingens logik är ju ett fenomen för sig. Jag kan komma på mig själv med att tänka att "men den här var det ju 100 kr rea på, då blev det ju som att det där halsbandet blev gratis!". Fantastiskt. Det är få gånger jag övertalar mig själv till saker så mycket som när jag handlar. Hej, konsumtionssamhället! Men som Emelie och jag konstaterade: Det är ju roligt!

I vilket fall har ju som vi alla vet hösten gjort sin storslagna entré. Det är skitkallt. Jag har suttit med tredubbla tröjor på jobbet var och varannan dag, så nu var det dags för lite rejäla höstkläder. Och jag vill köpa hela Indiskas höstkollektion! Allt är stickat, allt är varmt och skönt och jättefint! Men det fick bli en tröja i stickad lammull, det är ju skitdyrt med bra kläder. Så den stickade kjolen jag blev kär i får vänta tills nästa månad, inshallah. Vi trillade även in på KAOS på Drottninggatan, outlet så det skriker om det. 3 makeupstore-produkter för en hunka, och nu snackar vi shoppingens logik. Helt plötsligt blev ju tröjan mycket billigare, eller hur? Inte för att jag hade köpt samma produkter om de haft sitt ordinarie pris, men eh, ja.

Dessutom lyckades jag ju klicka hem ett par skinnboots i min storlek (hör och häpna!) från Ellos. Detta ackompanjerat med en skön rutig skjorta (som det också var rea på, 70 spänn i alla fall) och en t-shirt. Allt detta mycket pga det erbjudande som damp ner i min brevlåda härom dagen och erbjöd halva priset på dyraste varan samt ett gratis handduksset i 6 delar. "Jag som ändå borde köpa nya badlakan", tänkte jag och hej och hå.

Så nu har jag shoppat klart för ett tag. Men jag lyckades ju i alla fall få rätt mycket för mina dryga 1200 kr? Och 700 av dem behöver jag ju inte heller betala förrän lönen kommit. Heja!

Och då detta i just detta inlägg är en modeblogg tillåter jag mig att lägga upp en bild på hur jag gärna skulle glida runt i höst. Håret! Fantastiskt. Stickat! Klänning! Ja, tack.
Bild från Indiska.


Mansgrischock på arbetstid

Alltså. Jag är just nu i någon typ av chocktillstånd. Har precis suttit och tvingats lyssna på en man och hans svärfar som pratade den så kallade "kärringen". De satt och skämtade om hur korkad hon var, att hon inte var så särskilt duktig på varken det ena eller andra, osv. Detta alltså om din egen dotter respektive hustru. Utan att hon är närvarande eller kan försvara sig på något sätt. Tillslut slutade jag ifrågasätta, jag visste helt enkelt inte vad jag skulle säga.

Hur kan man sitta och nedvärdera en annan människa på ett sånt sätt? En människa som dessutom är en del av ens familj, den människa man valt att leva ihop med? Jag blir alldeles ledsen, chockad och galet arg.

Den här typen av personer som agerar som att de själva vore störst, bäst och vackrast i alla lägen, tillåter sig att ironisera över andra mest hela tiden och aldrig kan erkänna att de har fel gör mig galen. GALEN. Jag tar mer än gärna en diskussion när folk provocerar mig, jag ifrågasätter deras uttalanden och försöker få dem att förklara och tänka efter hur de faktiskt menar när de säger att "när man hör att det är en utlänning som ringer om bilannonsen säger man ju gärna att den redan är såld. De är ju så krångliga de där." När personen inte ens kan bemöta den ändå väldigt vänliga kritiken med något annat än en lilla-gumman-mentalitet så vet jag seriöst inte hur jag ska hantera det hela. GAAH! Det är nog bland det värsta och mest svårhanterliga som finns. När människor istället för att bemöta mig som den intelligenta människa jag är lyckas smita undan genom att helt enkelt behandla mig som en ung tjej som inte riktigt vet vad hon pratar om och därför inte behöver tas på allvar

VAD SKA VI GÖRA ÅT DESSA MANSGRISAR!?

Nej, det skjuts av för lite i det här landet.


Dagens tacksamhetslista

  • Jag fick sova över 8 timmar inatt, och är således helt utvilad idag.
  • Solen skiner ute!
  • Fick halva priset på skinnboots i strl 42, reaskjorta, tiger-t-shirt samt gratis handduksset. Klart och beställt! Kap! :)
  • Jag ska käka lunch med Stickan om en timme.
  • Träffa Emelie och ta en svängom på stan efter jobbet, fin tjej det där.
  • Hem till bästa karln ikväll för mys och senaste avsnittet av How I met your mother.

Yttrandefriheten och rädslan

Ännu ett hyllningsinlägg till Newsmill, denna härliga metropol av åsikter. Idag skriver Porang Zahedi om att även muslimer har rätt att sprida sina åsikter i denna demokrati, där vi som bekant har yttrande- och religionsfrihet. Artikeln är i sig väldigt bra, och jag håller med honom om det mesta han skriver. Det som nästan är mest fascinerande är åsikterna människor presenterar i kommentatorfältet. Saker som att "om de inte gillar vårt sekulära samhälle får de väl åka tillbaka till landet de kom ifrån". Helt seriöst. Jag kan inte förstå hur man lyckas undvika att se att det inte går ihop.

Okej. De flesta som motsätter sig religion och religiös "propaganda" tar demokratin som argument. "Vi har rätt att välja hur vi vill leva våra liv, och vi vill inte bli påprackade nån sån där smörja", typ. Man tycker att religion och åsikter man inte håller med om ska folk hålla för sig själva, att vi i vårt sekulära och vetenskapligt upplysta samhälle vet bättre. Men där uppstår ett problem.

Vem är det som bestämmer vems åsikt som får uttryckas i en demokrati? Visst, vi har lagar som hets mot folkgrupp och dylikt som måste följas, så där får vi ju en viss begränsning förstås. Och tur är väl det, trots att vi lever i ett land med yttrandefrihet vill vi ju inte att folk ska gå runt och mobbas. Men annars är hela tanken att man faktiskt ska få uttrycka sin åsikt, även om den är provocerande och obekväm. Och det fina med det är ju även att vi har rätten att säga att vi inte håller med.

Precis som Porang skriver i sin artikel har vi alla åsikter om hur livet bäst ska levas. Var och en måste hitta sitt sätt att leva sitt liv på bästa och mest givande sätt, men det är klart att man vill föra sin fantastiska insikt vidare. Elakt vore det väl annars. Det är som barnuppfostran, naturligtvis vill föra sina värderingar om vad som är rätt och viktigt i livet vidare till sina barn. Är man riktigt engagerad kanske man dessutom väljer att stå utanför McDonalds och prata med folk om varför man inte bör äta där, eller utanför diskot i Rinkeby och prata om varför man inte borde gå in. Eller blogga, skriva artiklar. Vad är skillnaden? Är det egentligen så stor skillnad på politiskt och religiöst engagemang? Båda handlar ju om övertygelse om vad som är rätt och fel.

Sedan måste man ju förstås dra en gräns. Alla ska ju fortfarande ha ett val till saker och ting, och bara för att personen inte väljer det jag valt betyder ju inte det att jag har rätt att döma eller trycka ner den personen. Eller hota eller slå. Man har rätt att få information, man har rätt att uttrycka sin åsikt i frågan och man har rätt att välja. Att välja att fortsätta äta på McDonalds eller inte, att bära slöja eller inte, att gå ut och dansa eller inte, att äta falukorv eller köttbullar till middag.

Att förbjuda saker är inte vägen att gå. Retorik is the shit och kommunikation är underskattat.
(och när vi ändå är inne på detta spår, uttryck gärna DIN åsikt i kommentatorfältet!)


اشتقت لك ، فلسطين


En promenad mot Födelsekyrkan, Betlehem. Bild lånad från Johanna.


Satt och klickade mig igenom en väns gamla bilder från Palestina, från Betlehem, från SIRA-skolan. Jisses vad jag vill åka tillbaka. NU. Bilderna på eleverna får mig att åka dit och krama dem och försöka svara på deras frågor ställda på tafatt engelska och leka med dem. Klättra i olivträden på skolgården och försöka hänga med i svängarna när Sami pratar med mig på snabb och hetsig arabiska.

Betlehem. Att promenera från SIRA-skolan, upp förbi Baab il-sqaaq, till lutherska kyrkan och Dar Annadwa och dricka stans bästa cappuchino hos Fabian i baren. Att tända ljus i Födelsekyrkan. Gå på föreläsning på AIC i Beit Sahour. Se och förfasas över muren och checkpointen. Jag saknar Vyzentios och att röka vattenpipa och äta pizza med Fadi, Ibrahim, Hani, George, Samer, Peer, Anna, Sara, Wiebke och alla andra. Äta falafel för 3 shekel och vänta på 21an mot Jersualem som går när tillräckligt många till åka.

Jag saknar Jersualem. De under många hundra år slitna, blanka stenarna som utgör bazaarernas gator. Värmen. De ständiga proccessionerna genom gamla stan, från Oliveberget ner till Via Dolorosa. Jag saknar mångreligiositeten. Alla ikoner och kyrkor. Att ständigt bli påmind om orättvisorna där, bli inspirerad att jobba mot dem. Jag saknar STI, alla svenskarna, att sjunga Det brinner en stjärna från balkongen på deras innergård på Lucia. Utsikten över Klippmoskén.

Jag känner att det är dags snart. Nu är det över ett år sedan jag var där, och i vår måste jag nästan åka. En vecka eller två i alla fall. Det var länge sedan jag kände en så stark längtan efter mitt älskade Palestina. I påsk kanske? Yareet...


Snöpremiär och mjölksyra

Ah. Hemkommen från träningen. Marie och jag körde step/styrka idag, ett pass vi inte testat innan. En halvtimme step och sedan en halvtimme BodyPump ungefär. Jisses vilken träningsvärk jag kommer ha i armar och axlar imorgon! Men det kändes bra, hittills har vi kört spinning och core två gånger i veckan, och kände att vi saknade lite allmän styrketräning, speciellt på överkropp med armar och så. Så där satt den! Efter en timmes slit och mjölksyra och ren viljestyrka övertalade dessutom Marie mig att stanna kvar på coren. Så då blev det en halvtimmes mag- och ryggstyrka också. Jag kommer bli sjukt stark! Härliga tider.

På vägen till bilen snöade det, jag svär! 13e oktober. Jag säger't. Måste väl nästan vara någon slags rekord? (Eller lyckas vi förtränga att snön kommer den här tiden varje år?) Men nu kan jag i alla fall tro på alla som säger att det har snöat idag. Jag har själv bevittnat detta oerhörda. Men för min del får det gärna dröja lite innan snön lägger sig.

Så. Nu är jag nytränad, nyduschad och sitter och dricker te och knaprar nötter och solrosfrön innan jag så småningom ska krypa ner i min renbäddade säng. Mmm. :) De är de där små sakerna som gör't, vettni. En mycket bra dag, utan någon sådan där särskild anledning. Ha en fabulös kväll nu!


Promenad från jobbet idag. Inte så pjåkigt.



Mina nya ljuslyktor från Indiska lyser upp hemma hos mig.

Och lite mer om lyckan

Och bara sådär snubblade jag över en artikel på SvD som också handlar om lycka. Och som handlar om ungefär samma sak som det jag skrev tidigare. Det är en bra artikel. Läs den. Få lite inspiration och hopp om livet såhär i höstmörkret.

Vägen till lycka

Jag är glad över att få sitta inne och jobba i stickad tröja idag när det är så kallt och blött ute. Dessutom har jag möjligheten att sitta och bläddra i inspirerande, nyutkomna böcker. Har fastat i Kajsa Ingemarsson och Karin Nordlanders bok DRÖMLIV - Lycklig på riktigt. Den har ett sjukt fint omslag och sätter ord på en väldig massa sanningar.

Det här med lycka är väldigt intressant. Jag tror att vi har en väldigt snedvriden bild av vad lycka egentligen är. Många av oss blandar nog ihop lycka med eufori, vilket förstås ger resultatet att man inte kan vara konstant lycklig. Dock tror jag att Karin och Kajsa har en viktig poäng i att lycka egentligen är något annat, något som genomsyrar ens liv och som man har som grund. Att man kan vara lycklig och ändå ledsen ibland, arg ibland.

I vårt samhälle matas vi hela tiden med att det är samma sak att vara lycklig som att vara lyckad. Eller, att man blir lycklig av att vara lyckad. Det är väl därför vi fortsätter konsumera, fortsätter prioritera de saker som "ska" leda oss rätt i livet, till ett lyckligare och bättre liv? Den där handväskan, den där bilen, den där tv:n. Och visst, de där sakerna kan göra dig glad, men tro inte att de gör dig lyckligare.

Jag tror att lycka handlar om att vara medveten om vad som händer runt omkring en, och att välja hur man ser på saker. Vi kan ha kontroll över våra tankar och känslor, bara vi väljer det. Och då menar jag inte på ett bekämpande sätt, att tysta ner känslor, det blir ingen lyckligare av. Men att kanske välja att inte bli upprörd om tåget är försenat, att fokusera på tillgångar istället för brister och verkligen försöka vara tacksam över vad varje dag ger en. Vi är uppfostrade med att fokusera på brister runt omkring oss, om det så handlar om våra kroppar, våra hem, jobbet eller världen i övrigt. Jag lånar ett exempel från ovan nämnda bok; se på nyheterna. Man rapporterar  om att ett plan störtat men inte att tusentals flugit utan några som helst problem världen över idag.

Samma sak gäller förhållandet med oss själva. Reklamen manar oss att komsumera för att bli snyggare och därmed lyckligare. Vi har så mycket lättare för att svara på vad på våra kroppar vi är missnöjda med än vad vi är mest nöjda med. Det är så lätt att glömma bort att uppskatta att vi är friska, att vi kan läsa, höra och se, har jättesnygga ben eller vackra ögon. Vi ser bara celluliter och för tjocka lår, och vi gör därmed oss själva en sådan otrolig otjänst. Vad spelar celluliter för roll om du äger världen?

Så för att försöka börja fokusera mer på det positiva i livet tänkte jag att jag skulle göra en tacksamhetslista. Kanske blir detta ett återkommande fenomen här i bloggen, kanske lyckas jag inspirera någon att göra sin egen lista. Here we go, dagens tacksamhetslista:

  • Jag är frisk och ikväll ska få använda min kropp till att prova på en ny träningsform; step/styrka.
  • Det blev jättefint med de nya ljuslyktorna jag hängde upp i fönstret igår.
  • Jag fick vakna brevid en av världens finaste personer imorse.
  • Jag får sitta inne i värmen och jobba idag när det är kallt ute.
  • Mina fantastiska, inspirerande vänner.
  • Jag har en varm och skön stickad tröja på mig idag.

Tacksamhet behöver inte vara svårare än så. Vad är du tacksam över?

 


Projekt: Mota bort höstmörkret, del I



Igår kväll  var en sån där kväll då jag med förtvivlan insåg att hösten är på väg med stormsteg. Hittills har ju vädret varit över all förväntan med soliga, klara dagar med hög luft, men igår. Usch. Grått och kallt och regn och rusk. Sådana kvällar är det bra att ha någon att krama.

Idag började jag jobba klockan 07.00, det är inte nådigt. Men då får man ju i alla fall sluta lite tidigare också. Efter jobbet tänker jag köpa lyxte på nån fin tebutik på söder, och kanske en ljuslykta. Här ska lysas upp i höstmörkret! Man måste ju ändå försöka göra det bästa av situationen. Är även väldigt sugen på att köpa asadyra djurmönstrade muffinsformar och baka morotskaka i dem. Det skulle nog lysa upp lite.

Sedan består planen inför hösten av att få i mig mycket D-vitaminer, träna ordentligt så att endorfinerna kommer igång, ha tända ljus, dricka te, baka, lyssna på Ella Fitzgerald, bada skumbad, promenera och umgås med bra människor. Planerar även att krypa ner under x antal filtar med x antal bra böcker och filmer. Vi ska nog överleva den här hösten också, ska ni se.


Bloggarnas fantastiska värld

Bloggvärlden är intressant. Hela fenomenet är ju liksom ganska godtyckligt. Satt och kastade ett öga på blogg.ses topplista över mest lästa, och högst upp har vi Foki. Där kan man se bilder på hennes frukost, outfits och lite googlade bilder på bisarra väskor, skor etc. Hon hade även lagt upp en bild på hennes statistik vilken visade att hon hade haft drygt 49.000 besökare en dag.

Vad får 49.000 olika personer att gå in på en sida och läsa om absolut ingenting? Hennes blogg liksom de allra flesta bloggarna på topplistan handlar just om ingenting. Man skriver om vad man har gjort en dag, vad man ska göra framåt kvällen och i vilka kläder man gör det. Uttrycker man en åsikt så är det väl alltsom oftast i stil med "pälsmössan - hot or not?" alternativt ett försvarstal mot nätmobbning.

Det får mig att undra vad syftet är. Handlar det om en dröm om att tjäna pengar på sin blogg, så som många faktiskt gör idag? Om bekräftelse? Om att bli lite sådär kändis? Jag tror att det är alltihop. Klart att du vill ha komplimanger för din nya tröja, och det är ju häftigt att ha råd att shoppa loss ordentligt var och varannan dag. Men jag tror också att det är riskabelt att vika ut sig på det sättet, med detaljinfo om allt man gör uppiffat med bilder. Med risk för att låta som din mamma, men du vet faktiskt inte vem som läser.

Finns du inte på nätet så finns du inte, punkt. Allas liv är så otroligt intressanta, och på ett sätt kan jag tycka att det finns ett syfte i att degradera kändisstämpeln lite, att det inte bara är filmstjärnor som får synas. Men ärligt talat, hur intressant är det egentligen att läsa om en totalt okänd persons frukost!? Jag kan tycka att det är lite kul att läsa om vad ens vänner gör om dagarna, men en total främling? Men det är väl lite det som är grejen, tillslut känns det som att man känner personen i fråga.

Okej, någon kanske tycker att jag kastar sten i glashus nu. Och ja, jag skriver också totalt onödiga inlägg då och då, vardagsinlägg om vad jag äter till middag. Men jag ifrågasätter nog mer att folk läser än att folk skriver. Och jag ser ju själv att när jag uttrycker en åsikt eller bearbetar ett intressant fenomen är det fler som läser. Och det förstår jag. Men det är ett väldigt intressant fenomen faktiskt, bloggsfären. Många åsikter finns det.

höstväder, träning och vänner

Världens finaste höstväder ute, klockan är halv ett och jag har både hunnit promenera, träna och äta lunch. Bra odds för dagen. Nu kommer snart JP hit och hänger, ska bli niice. Vi ska dricka kaffe, catcha upp och kanske ta en promenad ute i solen. Man måste ju passa på, man vet aldrig när man får se solen nästa gång.

Träningen var rätt tung. Det är tyngre att träna på morgonen har jag märkt, höll på att ta ut mig totalt där ett tag. Men det är ju bra. Coren kändes bättre, kanske, kanske börjar jag lyckas återuppliva mina magmuskler! :)

Gårdagskvällen var mycket lyckad. Lasagnen var god, trots den kenyanska chilin, Idol var underhållande (jag är nog lite kär i Tove) och bastun var underbar. Bra grejer.

Btw så tycker jag inte riktigt om att Nobels fredspris gick till Obama. Inget ont om Obama, grym kille, men fredspriset..? Han har suttit vid makten i 9 månader, och visst, gjorde mycket för freden på den tiden. Men han har ju liksom redan blivit president, fredspriset tycker jag ska gå till nån som inte riktigt får så mycket cred för sitt fantastiska slit för mänskligheten. Det finns så många anonyma eldsjälar där ute som kämpar mitt i skiten, och som sällan får nån konkret bekräftelse för det de gör. De borde få fredspriset.

En ledig fredag

Jag hade hoppats på att få jobba idag, då det hade tagit mig lite närmare en lön som överstiger 80%, men icke. Nå, det finns väl fortfarande hopp om det, men inte lika mycket.

Men. Det är rätt skönt att få vara ledig idag. Det var relativt länge sedan jag var helt ledig utan något planerat, och det känns ganska välbehövt. Så jag har ätit frukost, duschat och målat. Det var länge sedan jag gjorde det, och jag har känt inspiration rätt länge utan att ha haft tiden för att ta itu med det. Så det känns bra. Har gjort klart den blå tavlan, det blev en man i hatt. Och så har jag målat en ny, abstrakt, jättepillig tavla med ett torn och en ballong. Är väldigt nöjd faktiskt, skönt att ha ett tydligt motiv den här gången. Fick koncentrera mig på skuggor och sånt, och det var roligt. Börjar bli väldigt sugen på att styra upp den där vernissagen. Vad säger du morsan?

Ska ta och laga lite lätt lunch och sedan fortsätta med matten. Lyckades ta mig ur den där totala frustrationen igår, vilket var bra. Jag är liksom så van att jag fattar hur saker funkar, bara jag vill och verkligen försöker. Med matte är det inte alltid så, och det gör mig så arg! Det är töntigt, jag vet, men jag blir helt förbannad verkligen. Dessutom kan jag bli arg på personen som försöker hjälpa mig att förstå, eftersom han eller hon "försvarar matten". Hmm. Borde försöka skärpa mig med det där.

Undrar om jag ska ringa Moa och höra om de vill ta en prommis? Ikväll blir det lasagne, bastu och Idol hos Karolina. Fina tider! :) Hoppas ni har en bra fredag!

Frustration på hög nivå

Nog för att jag petade in 13 rätt av 14 möjliga på senaste matteprovet, men det betyder uppenbarligen inte så mycket just idag. För idag försöker jag räkna tal som har med talföljder att göra. Ni vet, man ska se vad sambandet är mellan 2, 4, 8, 16 osv. Inte så svårt att se sambandet, men att formulera dessa formler! Jisses! Och förstås inte en vilket de aldrig ens har nämnt tidigare utan man helt enkelt får googla sig fram till vad sjutton det är över huvud taget. Tack, Matematik 3000, för att du gör mitt liv så glädjerusigt idag!

Tack och lov så är jag inne på den sista delen av kursen. Om fyra veckor är jag fri! Halleluja. Och snälla matematiker där ute, kan någon åta sig uppdraget att författa en någon sånär pedagogisk mattebok!? Med i alla fall en eller ett förklarande exempel, tips och råd? Generella principer? Pedagogik, ja tack! (Speciellt när det gäller distanskurser där man inte har en lärare som kan förklara åt en.)

GAAAAHH!!

Och tack och lov för Richard som hade huvudvärk och därmed inte är i Uppsala idag och således kan försöka lindra min matteångest efter jobbet.

Polanski och Berlusconi, lika inför lagen?

Jag läser om att rättegångar mot Italiens regeringschef ska kunna tas upp igen. Det har alltså funnits en immunitet mot åtal för Berlusconi. Att det nu tagits bort är ju tack och lov. Det togs bort pga att det stred mot författningen som säger att alla är lika inför lagen.

Lite samma grej, fast på ett dåligt sätt, pågår ju just nu i Hollywood. Regissören Polanski har varit efterlyst för sexuellt umgänge med minderårig sedan 1978, och levt i Frankrike för att slippa åtal. Nu har han alltså arresterats i Schweiz, och rättegången ska dras upp igen. Han har alltså erkänt att han gett en 13-årig flicka alkohol och droger, och att han sedan haft sex med henne. Han hävdar dock att hon "var med på det". Hon var tretton. Redan där är det olagligt, även om hon ville. Att han dessutom var runt 40 bast vid tillfället gör ju inte saken mer försvarbar. Att han dessutom gett henne alkohol och droger innan försätter henne i en skuldposition och, ja, ni ser vart jag är på väg.

Allt detta visar ju på ett  minst sagt tveksamt moraliskt beteende. Att sedan halva Hollywood skriver på protestlistor om att Polanski inte borde åtalas skrämmer mig. På riktigt. Woopie Goldberg ska ha sagt att det "inte var en riktig våldtäkt", och en massa andra folk, inklusive Martin Scorcese, Woody Allen, David Lynch, Wim Wenders, Pedro Almodovar, Tilda Swinton och Monica Bellucci har skrivit under. Folk jag tidigare verkligen respekterat. Jag vet inte vad det är som får människor som annars är så noga med att vara politiskt korrekta att skriva på nåt sånt. Varför ska Polanski få gå fri? Är det för att han är känd? För att han är en duktig regissör?

Detta sker alltså i demokratiska stater. Där alla ska vara lika inför lagen. Där man har lagar som förbjuder brott. Men ändå ska de rika och mäktiga kunna slinka förbi, komma undan med brott? Bara för att de har pengar, makt och inflytande? Vissa hävdar att åtalet bör läggas ner eftersom att det var 30 år sedan det skedde. Men det har ju gått 30 år sedan man har haft möjlighet att åtala honom eftersom att han flydde landet för att undvika just detta. Det är ju ingenting som ska verka till hans fördel!

Nej, fy. Jag mår illa av sånt här.


Provresultat och teknikens under

Mitt i denna dag bestående av påprackade jättemuffins och självmordsbenägna växelsystem som vägrar samarbeta fick jag mitt provresultat. Matteprovet, alltså. Och jag känner att jag måste låta som en brölig tonårspojke och utropa ett rungande "Wöö-öö-öö-ööh! Jag är bra på matte!" eftersom resultatet var hela 13 poäng av 14 möjliga. Inte helt illa, eller hur? Så det gör nog min dag. Muffinsen var ju god den med, men alldeles för stor för att vara hälsosam ens på en själslig nivå.

Men denna växel alltså. Den har hängt sig helt, det går inte att svara på samtal, det går inte att koppla samtal, och det är ju just detta som är mina arbetsuppgifter. Nu har jag fått en vanlig hederlig telefon med lur att svara i, och försöker koppla samtalen manuellt på denna. Dock kan jag ju inte söka efter folks anknytningar, så det blir ju lite knivigt när de som ringer vill prata med någon specifik person och inte bara en avdelning. Till avdelningarna har jag nämligen kortnummer på gammalt hederligt papper framför mig. Det var bättre förr.

Ack, vilket öde!

Men jag fick ju i alla fall bra på matteprovet. Och det är bara drygt två timmar kvar på dagen. Och förhoppningsvis lagar de växeln snart. Och ikväll blir det tonår.

Polis, polis, potatisgris



Läste på DN om att det brott som poliser oftast blir anmälda för är våld i hemmet/kvinnomisshandel. Kanske var det en lite oturlig reklamannons vid artikeln. En reklamannons angående att vända sig till Polisen vid våld i nära relationer. Känns det tryggt? Hmm.


Till Muhamed Omar

Jag älskar Newsmill. Att läsa artiklar på Newsmill ger mig alltid väldigt mycket inspiration till att skriva arga blogginlägg. För folk är ju så dumma i huvudet.

Idag läser jag Muhamed Omars verklighetsfrämmande och skrämmande artikel om vad som hände på al-Qudsdagens demonstration i somras. Men det som verkligen upprör mig är hans bisarra utläggningar om vad Palestina är och inte är, och hur man måste tycka för att kämpa för den palestinska saken.

I en del av sin långa och provocerande artikel skriver Muhamed Omar om Anna Wester, föresträdare för Palestinagrupperna Sverige. Han skriver "Hon har alltså offentligt ogenerat lierat sig med de krafter som vill avbryta det iranska stödet till Hamas och Hezbollah. Samtidigt som Wester hävdar att hon stöder palestiniernas kamp allierar hon sig med politiska grupper som vill undergräva densamma. Man kan dock inte vara mot den islamiska rörelsen och samtidigt vara för den palestinska rörelsen. Palestina är och förblir ett islamiskt land och den palestinska och den islamiska kampen är en och densamma."

Okej, Muhamed. Så här ligger det till.

För det första så är ett av grundproblemen i Israel-Palestina konflikten att man inte har förnuft nog att skilja på religion och stat. Israel är en religiös stat, vilket i praktiken innebär att de kan hävda sig ha rätt till politiska saker "i Guds namn". Detta är ett generellt problem med alla religiösa stater, muslimska som judiska, eftersom en demokratisk stat måste ha religionsfrihet. Att säga att Palestina är och förblir ett islamiskt land innebär dessutom att man negligerar alla de kristna som lever där och har levt där sedan kristenhetens vagga. De kristna i Palestina är en minoritet och blir de facto förtryckta av både israeler och vissa extrema islamister. Men, kom ihåg, de är palestinier och en viktig del av Palestinas historia, nutid och identitet. Och vad jag vet har Palestina ingen muslimsk lagstiftning (okej, i Gaza, men inte på Västbanken).

För det andra förstår jag inte hur man kan uttrycka sig så negativt om den sionistiska staten och samtidigt förespråka en muslimsk dito? Nog för att Muhamed själv är muslim, men tänker man verkligen inte längre än vad näsan räcker? När man utnyttjar och förespråkar demokratiska krafter så som rätten att demonstrera (vilket är det artikeln från början handlar om) så tycker jag att det är mycket bisarrt att man blint förespråkar en religiös statlig ledning bara för att den råkar ha samma religiösa inriktning som man själv. Det är trångsynt och inte särskilt konsekvent. Det är i princip rasism.

För att sammanfatta kan jag väl uttrycka det såhär: Att utnyttja demokratiska rättigheter för att främja en odemokratisk idé (dvs en religiös stat) är inkonsekvent. Khallas.


En så kallad lyckad löneförhandling

Så var det måndag igen och arbete igen. Känns gott, speciellt med tanke på den nya lönen jag lyckades förhandla mig till. Visst, det är inte särskilt mycket mer pengar i månaden alls, men lite grann. Och det känns ju bra att det diggar mig så hårt att de ger mig en "i våra ögon riktigt bra lön för en 87a". Se där. Sedan kan man ju uttrycka saken som Richard gjorde: "Men de har ju inga ögon!". Imorse fick jag dessutom veta att de slängt i ännu en krona extra i timmen. Naaw.

Som på de flesta ställen är det rätt lugnt på jobbet, och på lunchen tog jag en kall, solig promenad i Kungsan. Skönt med både lite (ja, pyttelite, men ändå) motion, sol och D-vitaminer. Man får ju passa på. Efter jobbet blir det nog antingen en kopp te och matteplugg på nåt café eller en tripp till den hemliga Myrorna-butiken. Eller både och. Jag har insett att jag kommer behöva köpa en ny vinterjacka, och då man inte är rikast i världen är ju second-hand värt ett försök. Och de brukar ju ha både bra utbud och bra priser där borta. Därefter har jag snyltat in mig hos pojkvännen då jag ska arbeta 15 minuters promenad från hans hem imorgon. Praktiskt värre.

Fick just ett mail om att det kommer bjudas på kanelbullar idag på kontoret. Igen. Maah, sockerchock! Vilket I-landsproblem. Överdos av kanelbullar. Vilket öde.

Lördagskalas och söndag i sängen

Nu är jag hemkommen och mätt på älg och kanelbullar. Det har varit en fin helg.

Gårdagskvällen blev i princip precis lika bra som förväntat, dock med lite färre medverkande än utlovat. Rätt många återbud, vilket förstås var trist, men det var nog så trevligt ändå. Först galet god lax- och fetaostlasagne med Marie och Sofie hemma hos Richard, och mätta och belåtna drog vi därefter till Fasching för att lyssna på Magnus Carlsson and the Moon Ray Quartet (vilka för övrigt var 6 personer). De var riktigt bra, duktiga musiker och sån där härlig byta-taktart-mest-hela-tiden-jazz. Fantastiskt! Man måste vara rätt intelligent för att kunna spela så.



Därefter blev det häng och snack och utmaningar ett tag fram tills att Club Soul drog igång och alla släppte loss på dansgolvet. Jag har sagt det förr och jag säger det igen; lätt Stockholms bästa ställe! Alla bara dansar och har roligt, de spelar skön, glad musik och det är trevlig stämning. En fin kväll med andra ord. Väldigt roligt att få träffa Västerås-bon Sofie också. Kom hit oftare!




















Och imorse vaknade jag av doften av nybakade scones och kaffe. Det är grejer det. Söndagslyx deluxe! En väldigt chillad dag med True Blood, regnpromenad, te, kanelbullar, och slutligen kom mamma över på söndagsmiddag. Älgskavsgryta med kokt potatis och lingonsylt. Klassiskt.

Äh, det borde vara helg oftare.

(Oj, vad jag borde städa min dator. Alla hårddiskar är halvfulla med skit jag aldrig använder och allt är utspritt överallt. Veckans projekt?)

Saturday is a good day

Idag är en bra dag. Började med kaffe och finhavregrynsgröt med kanel, russin och linfrön. Därefter satte jag igång med det fjärde och sista delprovet i Matematik C. Det kändes som att jag satte det. Peppar, peppar, ta i trä. Låt oss hoppas. :)

Därefter pimpade jag cykeln med nyinkasserade lysen och cyklade iväg till Huddinge och köpte tutt-tejp och grönsaker. Cykelturen var inte alls lika utmattande som härom dagen, så det är nog ett tecken på hälsa. Nästa vecka, då blir det träning!

Så nu ska jag ta och göra lite kaffe och äta en finpralin innan det är dags att börja piffa upp sig ordentligt inför kvällen. Det kommer bli bling, vill jag lova. Ikväll blir middag hos Richard och sedan blueskonsert med Magnus Carlsson på Fasching. Därpå Stockholms bästa klubb, Club Soul, även detta på Fasching. Dans, dans, dans! Och nästan alla de bästa följer med. Åh, peppad.

Storleken har betydelse!

Idag arbetar jag på ett kontor som har Fredagsfika. En trevlig tradition. Och eftersom att det är Kanelbullens dag, denna totalt kommersiella och onödiga, men dock goda, högtid så bjöds det självklart på just kanelbullar.

Och de var G I G A N T I S K A. Ärligt talat, inte konstigt att det blir vanligare och vanligare med diabetes och övervikt när en bulle idag är stor som tre för 10 år sedan. "Äh, jag åt ju bara en", liksom. Samma sak med muffins. Jag minns när alla muffins var som de där man köper i 8-pack på Ica ni vet? Kolla nu på muffins på bagerier. En hel middag.

Vi tänker nog i antal mer än i mängd. En bulle, ett glas vin, en portion. Men det är ju faktiskt en väldig skillnad på storlekarna, och det spelar ju roll ur en hälsosynpunkt. Dagens I-landsproblem, hujedanimej.





Lyx och fällor

Okej, jag ska erkänna en sak. Jag sitter och tittar på Lyxfällan på TV3. Alltså. Jag kan på ett sätt verkligen förstå att man hamnar i en massa lån idag, främst med tanke på konsumtionshetsen och med tanke på alla sjuka påfund som sms-lån och dylikt. Men det är ju helt sjukt! Kvinnan som var med i kvällens program fick ut kanske 15.000 kr varje månad. Och gjorde av med ca 23.000. Say what?! För det första förstår jag inte hur det är fysiskt möjligt (ok, sms-lån, men sen då? Tar man sms-lån för 13.000 kr/månad?), och för det andra förstår jag inte hur man kan ta ett lån så lättvindigt? Personligen har jag ännu inga lån, jag avskyr att vara skyldig nån 200 spänn. Men då har jag ju heller inte hamnat i en situation där lån varit nödvändigt eller ens aktuellt. Snart nog lär man väl behöva ta studielån och sånt, men hellre snålar jag rejält än lyxar på pengar jag inte har.

Min amerikanska vän David var alldeles chockad över att jag inte har ett kreditkort. När jag sa att i Sverige måste man ansöka om kreditkort och bli godkänd blev han ännu mer förvånad. I USA kastar de i princip kreditkort på ungdomarna, eftersom att banksystemet är uppbyggt så. Det kanske är pga att jag ännu inte börjat läsa min nationalekonomi, men hur kan bankerna vilja ge människor som kanske inte kan betala tillbaka pengar? Det känns inte som ett särskilt säkert kort? De är nog bara ondskefulla sadister som vill förstöra folks liv... Eller?

Det galna är ju att vi uppenbarligen faktiskt tror att all denna shopping gör oss lyckligare. Varför skulle folk annars köpa kläder för åtskilliga hundra/tusenlappar varje månad? Köpa en ny, liite större tv? Känna ett rejält ha-behov över den där uppdaterade versionen av i-phone? Jag skyller på reklamen. Och modebloggarna. De spelar hela tiden på vår ständiga önskan över att vara önskade och älskade. Och det blir vi ju bara genom att synas, vara vackra, rika och lyckliga. Det är sannerligen en lukrativ branch att få folk att tro att de inte är bra nog som de är.


matte, mat och Jesus



Idag var nog en ganska bra dag att inte få nåt uppdrag på jobbet. Matteprov i helgen som sagt, och pluggande behövs. Har suttit ett par timmar nu, och tar i skrivande stund en lunchpaus bestående av tomat- och mozarellasallad med rostade solrosfrön. Mumma! Josse kommer hit i eftermiddag och ska lära mig dels hur en grafritande miniräknare fungerar, och dels (förhoppningsvis) hur man hanterar e-logaritmer. Jag är inte alls så duktig på det som jag borde vara. Blir förvirrad av alla LN, var när och hur de ska användas. Men hjälpen är nära! Jag ska belöna henne med blodpudding och bacon, väldigt okosher. Kanske ett glas mjölk till bara för att?

Annars hade vi väldigt intressanta diskussioner på tonår igår. Hanna, kyrkans nya ungdomspastor, kom och hälsade på och höll värderingsövningar på temat jämställdhet och lite på konsumtion. Och lite tro också. Väldigt spännande. Intressant att få höra hur pass olika uppfattning man ändå har om saker och ting, och hur olika saker fungerar hemma och sånt. Ett påstående som man skulle ta ställning till var "kristendomen är en jämställd religion".

Jag tänker såhär. Om man läser om vad Jesus faktiskt gjorde och sa så tycker jag verkligen att kristendomen (som ju lägger mest vikt vid just Jesus och Nya Testamentet) är en jämställd religion. Tänk bara på var mot andra så som du vill att de ska vara mot dig, och hur han pratade med skattefifflare och prostituerade, fattiga, dem som ingen annan ville kännas vid. Den samariska kvinnan. Det faktum att en kvinna, Maria, spelar en oerhört viktig roll för att Gud ska kunna födas som människa är intressant. Att hon dessutom får använda sig av sin kropp för att tjäna Gud är faktiskt också rätt coolt. Kvinnokroppen som annars är så skamfylld.

Men sedan finns de ju de där ställena i Gamla Testamentet. Om hur kvinnorna ska vara tysta i församlingen. Hur de ska lyda under sina män. Hur diverse män ser en kvinna, "tyckte hon var vacker och låg med henne". Det finns många bibelställen i GT som gör mig så arg och oförstående. Men man måste nog ändå komma ihåg att det kanske var just därför vi fick det Nya testamentet. Det gamla är just det, gammalt. Det är, för oss kristna, mer historia, en bakgrund till varför saker blev som de blev. Vårt ursprung. Men i och med att vi är kristna erkänner vi NT som överlägset GT. Alltså tycker jag att man kan säga att kristendomen i grund och botten är en jämställd religion.

Sedan är det tyvärr inte alltid så att kyrkan är jämställd. Men det tror jag egentligen inte har någonting att göra med kristendomen i sig, utan mer med traditioner och människor och samhället i övrigt. Jesus ifrågasätter auktoriteter, lyfter fram barnen, de fattiga, de missunnade. Ändå har vi hierarki i kyrkorna, vissa har mer makt än andra, blir giriga och utnyttjar det. Enskilda människors egoism och maktgalenskap (där kan man även placera korstågen mm) får inte blandas ihop med kristendomens värderingar.

RSS 2.0