helg.

Julmarknaden var bra. Jag vann högsta vinsten på chokladhjulet, ett paket After Eight. Många fina människor var där. Sedan blev det adventspynt och senare risgrynsgröt, lussebullar och pepparkakshusbak hos Anna. Vi försökte göra Globen, det gick sådär. Söndag betydde första advents-gudstjänst, starkt kaffe, förvirring, julmarknadspromenad med Marie och middag och glögg hos mamma.

Måndag igen. Sista två dagarna på det återkommande uppdraget, känns trist. Trist känns även andra grejer just nu.

Framöver tänker jag

  • fredagsmysa med familjen ikväll
  • träna
  • dricka te med vänner
  • få stora kramar av Alice som vill att jag flyttar hem (det vill nästan jag med. Och det har jag nästan gjort just nu.)
  • gå på julmarknaden med några av de finaste av människor imorgon
  • åka till Berlin nån gång snart
  • flytta till Lund (fast inte förrän till hösten. Och jag behöver komma in på skola och hitta bostad först)
  • hitta tillbaka till inspirationen

.

Det känns som att jag kanske inte behöver undra längre. Det var nog tydligt nog egentligen. Och jag har redan gjort och sagt allt, tusen gånger. Om det finns ett intresse och en förståelse hos dig, en geniun sådan, så är det din boll nu. Annars får det vara. Det kanske är det enda som funkar ändå.

Update.

Det blidde inga spinningskor idag. Det visade sig vara dåligt utbud och skyhöga priser, en rätt kass kombination om man ska vara ärlig. Istället blev det partytopp (enligt Marie ett "Hannah-linne"), glögg och mat. Ska reka lite mer efter skorna, på ett ställe hade de helt okej som kostade 695 eller nåt sånt. Överkomligt om man jämför med 1.400 kr. Men i en strl för litet (eller snarare i exakt rätt storlek, men då de var små i storlekarna blev det för litet).

Fick förmånen att prata med min älskade syster i telefon en stund nyss. Saknar henne. Hon står vid ännu ett vägskäl i sitt nya liv i andra änden av landet, men jag tror hon klarar det. Omväxling förnöjer och jag tror att du skulle göra ett fantastiskt jobb. Sedan måste man ju som sagt inte göra allt på en gång. Jag hoppas hon får lite sinnesfrid i allt detta. Och jag längtar tills att vi får chilla och umgås i jul.

Nu kanske jag ska ta och titta på en film. Vore nog skönt. Och äta lite pepparkakor till förätt och sedan korv med bröd till middag tänkte jag. Ikväll ska vi göra pepparkakshus med tonåringarna, som man sedan kan vinna på lördagens julmarknad i Stuvstakyrkan. Be there, husen kommer bli lika fina och fantasifulla som tidigare år. Inshallah.

Tålamod, egentid och en sak i taget är nog bra.

En konspirationsteori

Jag blev inte direkt förvånad över att jag vaknade när det var ljust ute idag. Men jag blev rätt irriterad. Jag ligger nämligen precis på gränsen till att faktiskt kunna tjäna lite mer pengar den här månaden, om jag får jobba idag, torsdag och/eller fredag. Därav min ickeförvåning över frånvaron av arbetspass idag. Hmpf. Det är ju svårt att inte tro att de gör det med flit... Trist.

Men så jag drack mitt kaffe, åt min filmjölk och ringde Marie. Hon kommer och hämtar mig om en timme så ska vi åka till Skäris och kolla spinningskor och ny kostym i rätt storlek. Ska även försöka handla lite mat också, då det börjar sina rejält här hemma i skåpet nu. Dock förde jag ju över pengar till ICA-kortet idag, så det hinner ju inte komma in... Hmpf. Igen.

Men jag ska försöka vara lite tacksam ändå...
  • Det här var roligt. Väldigt roligt, till och med.
  • Jag fick sova typ 12 timmar inatt.
  • Träffa Marie blir trevligt.
  • Göra pepparkakshus till julmarknaden med tonåringarna ikväll likaså.

Men min köttätande växt är så himla ledsen just nu... Stackarn.

Dagens bitterlista

  • Mitt jobb har sämstast avtal någonsin. Jourlön, någon? Att man sedan inte har ett skit att säga till om gällande entrepenaderna gör ju heller inte saken roligare.
  • Mitt återkommande, trevliga uppdrag jag haft den senaste dryga månaden går ut nästa vecka. Urtrist. Tillbaka till inte-känna-någon-men-le-och-se-söt-ut-stadiet igen. Varje dag.
  • Jag får kramp i fötterna när jag tränar. Tredje gången det händer nu, och idag började det så fort jag satte mig på den där cykeln. Fick ta en paus på en kvart under spinningen för att stretcha och massera, men så kom det tillbaka under coren. Fick alltså inte mycket gjort på träningen idag. Måste nog köpa spinningskor. För typ 700 spänn 1000 spänn. Minst. Hejdå, lönen!
  • Mitt liv är allmänt oinspirerande just nu. November, gå och lägg dig.
  • Vissa saker som påverkar mig väldigt mycket har jag noll makt över. Frustration på en väldigt hög nivå.
Och ja, jag vet att detta är ett ytterst bittert inlägg, men jag måste ju få utlopp för all den här frustrationen på något sätt (speciellt när jag inte ens får träna ordentligt och ta ut det på spinningcykeln). Plus att jag tycker att jag ändå ligger på plus efter alla tacksamhetslistor. Och det här är faktiskt min blogg. Fuck-this-t.

Naturhelg och så måndag igen...

Imorse var ingen rolig morgon. När klockan ringde och jag insåg att det var måndag slogs jag av den brutala sanningen att man kommer behöva gå upp vareviga måndag och gå till jobbet tills att man är 65. Panik! Det blev inte roligare av brutalt illamående heller. Fick i mig lite fil och en klunk kaffe, sedan gav jag upp och drog till jobbet. Illamåendet släppte något, men då jag inte känner mig så sugen på kaffe idag är huvudet inte riktigt med. Hej, koffeinberoende!

Men nu börjar jag vakna lite och om ett tag ska jag och karln luncha. Jag vill ha sushi! (Jag vill alltid ha sushi.) Och sushi ska det bli. Med den här fantastiskt goda algsalladen som jag fick till. Han som är lite fegis när det gäller sushi får väl äta nåt annat. Yakuniku eller så kanske. Mumma det med.

Helgen var lugn och skön. Utflykt till Ösmo där vi hälsade på Richards moster som bodde på en liten kulle med husvagn, friggebod, storstuga och manskapsvagn, en hund och två katter. Där gick vi promenader, njöt av solen,  drack kaffe och på kvällen lagade vi mat, lyssnade på gamla LP-skivor och drack vin och pratade i timmar. Tittade på stjärnorna i teleskop (som tyvärr inte gav så mycket effekt, men planen att visa mig Saturnus ringar var så fin att det inte gjorde nåt.) Fint var det. På söndagen sedan åt vi middag hos mamma, även det var gott och fint och trevligt. Som grädde på moset blev det ett parti Alfapet också. Jag kom tvåa (av tre spelare, ehum). Vi kan säga att jag nästan vann.

Min fredag innehåller

  • lite halsont men inte så farligt.
  • en värktablett som löste alla problem.
  • jobb där det bjöds på muffins och godis.
  • fabulösa fynd som vi räddade innan de nådde grovsoprummet. FYND, I tell you!
  • middag bestående av utskuren biff, potatis och morötter i ugn, tomat- och avokadosallad och ett glas rött.
  • en t-shirt med posten. Fin var den också!
  • Idol med kärlekstema. Jag börjar nästan-gråta hela tiden.
  • Zeunerts julmust och popcorn och myskläder.
  • Min kärlek på ett pendeltåg på väg hit.
  • Och sist men inte minst: det är helg.
Ibland har man nästan allt.

Längtan efter jul

Idag längtar jag till julen. I alla fall tills att man får hänga upp julstjärnor och lyssna på julmusik och gå på julmarknaden i kyrkan och tända adventsljus och min fina snögubbeljusstake som jag fick igår. Men allra mest längtar jag till julafton. Eller kvällen före, när Richard och jag ska åka hem till familjen i radhuset, klä julgranen och mysa och sedan gå och lägga oss och vakna till julafton! Och vara ledig från jobbet och bara umgås med nära och kära. Ta förhoppningsvis snöiga promenader och komma in i värmen och äta knäck och dricka Zeunerts julmust och titta på Karl-Bertil Jonsson. Träffa släkten och lyssna på Bing Crosby. Och äta sig fördärvad på sill och rödbetssallad och Janssons frestelse och vörtbröd.

Så i denna anda av julelängtan tänkte jag göra en önskelista. Bara för att.
Jag skulle bli mycket, mycket glad för:

+ En symaskin. Inget avancerat, men en som klarar raksöm, zickzack och sån där elastisk söm vore fint. 
+ En spikmatta. 
+ En fin kofta. Det har gått hål i nästan alla mina som jag använder jämt och ständigt.
+ Strumpor. Av samma anledning som ovan.
+ Och sist men inte minst: snö och julefrid och fred på jorden.

Puss puss och ha en fin torsdag, kära ni.


Ny kunskap (Burma och Thailand)

Ikväll var det SMU-middag i kyrkan. Det bjöds på pizza (2 ggr under en vecka, jisses... Den här gången fanns det i alla fall sallad också), sketcher, päronsplit och slutligen fick vi lyssna på två elever från Lidingös MUL-utbildning (Mission, utveckling, lärande) berätta om Burma och Thailand. De kom hem från en fem veckor lång resa dit för 2,5 veckor sedan.

Det var verkligen väldigt intressant. Jag hade ju uppfattningen att "Burma är ett rätt hårt land att leva i", men jag hade ingen direkt aning om varför och på vilket sätt. Det är militären som styr landet och det är väldigt kontrollerat på alla vis. Alla de minoritetsgrupper som finns i Burma är förbjudna att tala sina egna språk och upprätthålla sina traditioner och sin kultur. Om man kritiserar staten kan man hamna i fängelse och bråkande minoriteters byar bränns med jämna mellanrum ned. Som sagt, ett rätt hårt land att leva i. Många flyr därifrån till Thailand, som ligger intill.

Det var också mycket intressant att höra om hur saker och ting fungerar där, och då utanför Phuket och de andra turistorterna. Många människor, även vissa som är födda i landet, lever utan att ha medborgarskap, vilket hindrar dem från att odla och jobba och rösta. Kritiserar man kungen riskerar man fängelse. En turist som ritat mustasch på en bild på kungen var tydligen väldigt nära att bli arresterad...

Att jag varje gång jag hör om länder i sådana här situationer blir väldigt intresserad och engagerad är nog ett tecken på att jag ska jobba med sånt här när jag blir stor. Att Marie tog med en massa tidningsutklipp om hur man blir diplomat åt mig igår är nog också det.

Onsdagsledigt

Så det blidde visst inget jobb idag. Både bra och dåligt, hade jag jobbat idag hade jag garanterat överstigit garantilönen den här månaden. Men det finns fortfarande chans till det, 3 obokade dagar kvar den här månaden. Så det finns hopp!

Men det var skönt med sovmorgon. Sov till halv tio, mys. Sedan spatserade jag ut i nästan-solen och gick faktiskt, hör och häpna, och rekade läget på Vårdcentralen här hos mig. Vaccinmöjligheter alltså. Men de vaccinerar bara barn och riskgrupper där än så länge (vilket är intressant med tanke på den gigantiska kön igår igen). Nå, jag känner mig inte i sådär jättedesperat behov av vaccinet, men när man ändå hade en ledig dag hade jag ju kunnat passa på. Men men.

Så jag gick och köpte avokados och pepparkakor istället. Jag har blåmögelost i kylen, därför var jag tvungen att köpa pepparkakor. Bästa kombon.

Har även löst elmysteriet som jag nämnde igår, posterna för augusti och september var den avlästa skillnaden mellan det jag redan betalt och det jag faktiskt gjort av med. De har alltså redan tagit betalt för hur mycket de trodde att jag skulle göra av med, men så gjorde jag av med 69 resp. 52 kWh mer per månad. Jag tycker dock att det dras lite väl mycket el i min lilla lägenhet. Men det är nog kylen och frysen som båda är från 1800-talet. Hmm, vad göra. De går ju inte direkt att stänga av, liksom. Men men, det är ju inte några direkta farliga pengar ändå.

Ikväll blir det SMU-middag med MUL-föreläsning. Kul! Innan dess ska jag fortsätta tvätta, städa lite och betala räkningar. Wee! Hej, jag är vuxen.

Dagens funderingar

  • Hur är det möjligt att göra av med 52 kWh ena månaden (september) för att nästa göra av med hela 170 kWh under nästa (oktober)? Det är nåt skumt med det här... Visst, det är inte särskilt mycket pengar ändå, men det känns ju onekligen onödigt att nåt jag inte vet vad det är går och drar sjukt mycket el. Över 3 ggr så mycket, bara sådär. Hoppsan, Kerstin. Jag funderar på om det kan vara nåt fel på frysen, att den inte blir tillräckligt kall och att den därmed står på och försöker få ner temperaturen hela tiden. Men då måste det ju verkligen vara hela tiden, för det är ju så galet stor skillnad. Och jag tycker inte att den låtit sådär jättemycket mer än vanligt. Och grejerna är ju frysta, liksom. Hmm. Mysterium. Nån som vet hur man skulle kunna forska vidare inom det här?
  • Kan mitt jobb kräva av mig att jag har en viss sorts skor på mig och ändå vägra att betala för dem? Skor är dyrt och ni betalar mig ändå ingen vidare lön, liksom. Annars får man väl taga vad man haver, och duger inte det för er får ni väl hosta upp. Eller?

  • Det var asalång kö till Vårdcentralen idag igen. Funderar på om man borde ta den där sprutan eller inte? Mamma har både ringt och smsat och tyckt att jag måste skynda mig, men... Äh, jag orkar inte stå i kö för att dagen efter behöva sjuka mig från jobbet.
  • Var ska man ställa grejerna man vill skänka till kyrkans julmarknad? Och kan man skänka de där kläderna jag krympt ur på sistone?
  • Och den eviga frågan: vad sjutton ska man laga till middag?

"Mellanösterns enda demokrati"

Israel hävdar ju gång på gång på gång att de är den enda demokratin i mellanöstern. Att det inte finns så mycket demokrati som fungerar där kan jag hålla med om, men att Israel skulle vara en tvättäkta demokrati är ett epitet som de så gärna vill att vi köper. Men det gör vi inte. Inte vi som känner till information som denna.

Att stöttande av zionismen ska vara obligatoriskt för att få bosätta sig i vissa samhällen i Israel känns ju lite sådär på demokratifronten. Zionism är ju en politisk åsikt, en ideologi. I en demokrati ska man ha åsiktsfrihet. Det är en av grundpelarna, liksom. Här har vi alltså problem 1 i Israel-är-en-demokrati-resonemanget.

Likaså kan man ifrågasätta hur mycket religionsfrihet det de facto finns i en stat som är utropad judisk. Samma sak gäller förstås i en stat som är utropad muslimsk eller kristen eller statligt religiös på ett annat sätt. Israel är demokratiskt. Om du är jude (vilket ju på sätt och vis både är en religion och en etnicitet). Problem numero deux. Man kunde hävda att de försöker vara demokratiska mot araber, men det lyckas liksom inte. Zionismen i sig är en rasistisk rörelse, och araberna blir diskriminerade gällande skattemedelfördelning mm.

Det faktum att det finns oerhört mycket rasism mot araber i Israel kanske man dock inte kan använda emot dem just gällande demokratin. Då menar jag på invånarbasis alltså. För rasism finns ju tråkigt nog i alla samhällen, mer eller mindre, inte minst i vårt egna svenska. Men det gäller ju att som stat och regering aktivt arbeta mot detta fenomen, och dit räknas alltså att inte godkänna lagar som säger att man måste vara zionist för att bo i vissa byar. Punkt.


Sova

Jag vill inte att det ska vara måndag. Jag vill heller inte jobba på detta trista kontor idag. Men jag fick åtminstone åka taxi till jobbet imorse. Och ska hem till familjen ikväll och fira pappa utan födelsedagspresent.

Solen i ögonen













Jag lyckades tajma in solen på min lunchrast idag. Det var guld. Jag har inte sett solen på jag vet inte hur länge, och att för första gången på exakt så länge få solen i ögonen på min promenad i Vanadislunden var grymt. När jag sedan kom in på kontoret igen drack jag te och satt framför värmefläkten. Sedan planterade jag om några blommor  och gjorde posten.

Det har varit en ganska så lugn dag idag, vilket är ganska ovanligt på just det här kontoret. På ett bra sätt, inte lugn som i tråkig, utan bara lite mindre att göra än vanligt. Så att man hinner med en kopp te och lite nyheter mellan varven liksom.

Igår var en finfin dag. Fick veta att Richard kommer vara ledig på julafton, vilket innebär oavbrutet storslaget julefridsfirande. Så det var goda nyheter. :) Sedan vankades det Amarone-vin och finchoklad (ni vet, den där sorten som kostar 120 spänn för 55 gram på NK och som fått Academy of Chocolates Award för bästa choklad, den ni) och How I met your mother och bad och fina samtal och musik eftersom det var en rätt stor dag trots allt. Den 11 november. Det blev en mycket fin kväll.

Ikväll blir det blodpudding med bacon, keso och ruccula. Blir nog mumma.


Tacka vet jag Kalle!

VE OCH FASA!

Att lägga locket på en kokande gryta

Igår gjorde några palestinier i Qalandia en tydlig aktion på 20-årsdagen för Berlinmurens fall. Läs om det här. Det är ju inte särskilt förvånande att de blev tårgasade under aktionen, skönt bara att ingen verkar ha blivit arresterad eller värre. Och bra att det uppmärksammans i Sverige också.

Som jag skrev igår så är att smälla upp en 10 meter hög cementmur mellan två bråkande folk en minst sagt dålig idé. Visst, jag kan förstå att folk är rädda. Det har skett självmordsbombningar, något som aldrig kan försvaras, på bussar, restauranger, caféer. Och folk är rädda att deras barn ska fara illa. Jag förstår det. Men jag tror verkligen att muren skapar en falsk trygghet. Visst, den hindrar folk från att komma ut, men just därför skapar den även ännu mer ilska och frustration. Det blir egentligen bara värre. Tänker man muren som en tillfällig lösning eller en permanent? För om det är något tillfälligt tror jag att det (uppenbarligen) var en dålig idé från första början, då människor som litar på att muren hindrar terrorister ska övertygas om att det inte är någon fara att riva den. Israel har verkligen målat in sig i ett hörn.

Jag nämnde även att muren, eller "säkerhetsbarriären" som Israel kallar den, är olaglig enligt FN och internationella domstolen i Haag. Detta är främst pga att den byggs ockuperad mark. Alltså mark som inte officiellt tillhör Israel. Många hävdar att murbygget är strategiskt, för allt som oftast "råkar" olivlundar, kullar och andra strategiskt viktiga platser hamna på den israeliska sidan av muren. Hoppsan, liksom. Jag har sett det många gånger med egna ögon. Genom att bygga muren skapar man facts on the ground, fysiska faktum som är svåra att ifrågasätta. Man roffar åt sig mark som inte är ens egna och gör livet hårdare för dem som redan väldigt lite har. På ett sätt skapar man därmed gränser för landet (Israel har ju efter 60 år som stat fortfarande inte utropat var dess gränser går), och skapar en väldigt permanent ockupation. Vilket i sig är lite av en motsägelse, då en ockupation är menat som en tillfällig lösning tills att saker lugnat ner sig och man kan hitta en mer permanent och fungerande plan.

Office for the Coordination of Human Affairs (FN) har en avdelning för just Occupied Palestinian Territories. De har en hemsida. Där kan man läsa mycket med om muren, hur den påverkar landet och vardagslivet, checkpoints och andra blockader runt omkring på Västbanken, situationen i Gaza, mm. En väldigt välresearchad och saklig hemsida med tydliga kartor, Power-Point-presentationer och liknande. Ta en titt, vettja.

Muren som föll och den som ska falla



I närheten av Betlehems checkpoint, 2008. Foto: jag.

Okej, det är sent och jag börjar jobba klockan sju imorgon bitti, men jag känner ändå att jag måste nämna detta just idag. Idag är det ju nämligen exakt 20 år sedan Berlinmurens fall. Runt om i världen firar en massa människor denna händelse, och detta med all rätt. Men jag tycker ändå att vi borde ta tillfället och dagen i akt och fundera lite kring likheterna mellan Berlinmuren och muren som i skrivande stund byggs på Västbanken.

För det första är de ju lika förkastliga bägge två, just för att man verkligen inte löser några konflikter genom att undvika varandra, utan det är snarare bara att lägga locket på en kokande gryta. Det okända är man rädd för, liksom.

Sedan har vi de fysiska likheterna. Cement. Taggtråd. Dödszon (en viss area längs muren där man riskerade/riskerar att bli skjuten om man befann/befinner sig). Segregering. Skapande av ghetton. Klasskillnader. Ja, likheterna är slående. Muren på Västbanken är dock 8-10 m hög där den är byggd av cement, så den är betydligt högre än Berlinmuren någonsin var.

Så, vänner. Det är dags att vi gör nåt åt det här. Muren på Västbanken är olaglig enligt FN och enligt internationella domstolen i Haag, och det är dags att omvärlden börjar visa Israel på riktigt att det här inte är okej.


Lördagsgodis vol II









Winnerbäck var grymt. Galet bra framfört, härlig och glad publik, långt gig och de spelade i princip alla de låtar jag ville höra. En riktigt bra konsert helt enkelt. Det var fint. :)

Lördagsgodis

Morotskaka och saffransglass. Och kaffe förstås. Mums!


En kickstart på helgen

Det är ju så fantastiskt skönt att träna en lördagsmorgon. Särskilt när man faktiskt lyckats pallra sig iväg trots att kroppen sa emot när klockan ringde och huvudet kändes lite trångt. Men när jag väl satte mig på den där cykeln så blev det det skönaste spinningpasset på länge. Och så lite core på det. Så nu har jag duschat och dricker smoothie och återhämtar mig. :)

Ikväll har vi storslagna planer. Thairestaurang och Winnerbäck i Globen! Vi får bara hoppas att de inte gått och blivit sjuka, keyboardisten hade ju fått svinis så de fick ställa in i torsdags... Och tills dess ska jag chilla och ta det lugnt. Läsa lite och så.

Så idag är jag glad över:
  • Att jag pallrade mig iväg till träningen och att det kändes så gött
  • Att jag ska ta det lugnt och chilla när det är gråväder ute
  • Att jag inte borde plugga matte.
  • Att finfina mannen tänker bjuda mig på Thairestaurang ikväll
  • Och att vi ska se Winnerbäck som enligt egen hemsida inte kommer att ställa in ikväll!
Storslaget. XD
Hoppas att ni har en fin lördag!

Idol

Sushi, kex, ost, kiwi, nötter, torkad frukt, vin och Idol. Ingen pjåkig fredagkväll må jag säga. Och jag kan inte sluta fascineras av Eriks gigantiska röst i denna spinkiga lilla kropp! Han framförde ju lätt kvällens bästa framträdande. Stående gråtande jurry är ju ett bra tecken. Och The show must go on en riktigt stark låt.

Men alla är ju så himla bra! Det börjar ju komma till den nivån att man inte vill att någon ska behöva åka ut... Eller jo, Rabih kan få gå. Eller Eddie. Men de andra kan väl få stanna..? Snälla Bagge?

Fredag





Såhär ser min fredagskväll ut än så länge. Jag unnar mig sushi, och senare vin och Idol efter en lång arbetsvecka. För det är jag värd.

Slutbetyg och självkänsla

Idag hade jag mitt betygssamtal. Ett antal gånger förbannade jag mig själv för att jag inte haft en kopia av det jag skrev på provet, då jag helt enkelt skickat in alltihopa till rättning. Så jag hade alltså ingenting att gå på när hon ställde frågor om hur jag hade tänkt, utan fick helt enkelt tänka om igen, hur skulle jag lösa det här talet? Det gick ändå rätt bra, tydligen gick den muntliga genomgången bättre än många uppgifter. Hej, slarvfel! Och på derivata dessutom, det som jag verkligen kan. Suck. Galet onödigt. Så perfektionisten i mig är inte särskilt nöjd, då jag klarade provet men inte mer än så. Godkänt alltså. Vilket i fin tur gav Godkänt på hela kursen, två i princip VG-delprov till trots. Men tydligen kan man inte riktigt gå på de proven, eftersom att man inte redovisar sina lösningar där. Nähä? Tack för den, där har man pluggat och kämpat och trott att det skulle ge nåt, och så menar de att de proven i princip inte är betygsgrundande. Tack tack. Tydligen var det ingenting som var betygsgrundande, det var obligatoriskt, men inte mer än så. Och i och med att slutprovet gick sådär så blev betyget likadant. Men men. Det gör egentligen ingenting, jag klarade Matte C. Utan lärare. Med en totalt opedagogisk bok. Trots att jag alltid tänkt mig vara riktigt dålig på matte. Så det är egentligen inte alls så pjåkigt. Egentligen. Och det är ju lite det jag måste banka in i skallen på mig själv.

Jag är väldigt prestationsbaserad som person. Jag ska vara duktig, göra saker ordenligt. Samtidigt som jag ska vara aktiv politiskt och ha åsikter om det mesta och vara påläst och smart och klok, så ska jag baka mitt eget bröd och inte ha nån disk hemma och träna två gånger i veckan och vara en bra vän, dotter, syster, flickvän, ledare. Jag har börjat inse att det nog mest är jag som har de här allt-måste-vara-perfekt-kraven på mig, och jag har tänkt att jag helt enkelt ska börja släppa lite på det. Det här med att vara bäst på allt. Så "bara" ett G i matte C kanske är en god början.

Det här med självkänsla är något jag funderat på mycket på sistone. Just att det är stor skillnad mellan självförtroende och självkänsla. Att man, som jag, kan veta att man är duktig och uppskattad på sitt jobb, att man kan argmentera för sig, sjunga, dansa, whatever. Men om man tar bort allt det där, all den där ytan, allt det där du gör och som andra ser, vad finns då kvar? Jo, den du är. Och det är väldigt lätt att tappa bort det i alla dessa borden och måsten. Och jag tror att det är då man börjar bli vilsen. Som en klok människa sa till mig på en festival för en herrans massa år sedan; "Du måste vara din egen bästa kompis, för en sak vet du, och det är att du ska leva med dig själv resten av livet". Rätt bra sagt, måste jag säga.

Svar på tal, tack tack

Apropå tablettaskarna nämnda i tidigare blogginlägg. Idag fick jag svar på mitt mail. En liten seger, men ändock! Det gjorde nog min dag, hittills i alla fall. :)


Hej
Bra fråga.Leverantören vi köper dessa av hade ett brett utbud av olika
texter. Vi valde ut sådana som skulle passa oss och dit hörde inte Sexy.
Vi hamnar i sådana här situationer nån gång ibland. Nåt avvikande
uppstår och det tar några dagar innan det blir rätt.
Tack för tipset och nu är dom bortplockade från hyllan
Hälsningar Sonny Lekplaneten Solna

----Ursprungligt meddelande----

Hej!
I helgen var jag och min pojkvän i Er butik i
Solna för att köpa en födelsedagspresent. När vi
hittat det vi sökte gick vi till kassan för att
betala, och där möttes vi av ett ställ med
tablettaskar med olika tryck och design. Vi
reagerade väldigt starkt på att en leksaksaffär
som har barn som målgrupp säljer godis med texten
SEXY på. Vi frågade kassabiträdet om de resonerat
kring det olämpliga i detta, men hon hade inget
direkt svar på det, så jag vänder mig härmed till
Dig, butiksägare. Hur gick tankarna kring beslutet
att ta in dessa tablettaskar i sortimentet? Vad
har sexighet med barnleksaker att göra?

Tacksam för svar.
Vänligen,
Hannah

Sexighet för barn?

Åh, julens alla smaker i min mun samtidigt! Äter i skrivande stund Lejonet och Björnens saffransglass tillsammans med nedan nämnda Marabou Vinter. Så det är julafton för mina smaklökar just nu. Saffran, nejlikor, choklad, ingefära. Jisses vad mumma!

Jag kom på att jag har lovat att skriva ett argt blogginlägg (dock är det lite svårt att vara arg med denna totala julefrid i en skål, men jag ska försöka). Igår var jag och Richard bjudna på 1-årskalas vilket var mycket trevligt och innebar frosseri på alla nivåer, men innan vi drog dit tog vi oss till Solna centrum för presentjakt. Vi gick in på Lekplaneten, en vanlig gammal hederlig (eller?) leksaksbutik. Strosade runt och hittade tillslut en urtjusig trägiraff från BRIO som man kan dra i ett snöre bakom sig, en trägiraff i koppel helt enkelt. Så den fick det bli. Nöjda gick vi till kassan för att betala, och där hade de ett ställ med tablettaskar. Och det är nu vi kommer till det arga. Tablettaskarna såg olika ut med olika tryck, varav en var rosa med texten SEXY. På godis. I en leksaksaffär. För barn. WHAT!? VART ÄR SAMHÄLLET PÅ VÄG!?

Richard frågade den rätt menlösa tjejen i kassan om de hade reflekterat något över det faktum att de säljer godis till små barn med texten SEXY skrivet på. Hon hade inget svar, och tog oss heller inte på allvar direkt. Vi planerade att gå fram och fota, men fegade ur. Hade vart bra med bildbevis här. Men nu har jag inlett Projekt: Skriva argt brev till Lekplaneten, men lyckas inte hitta nån lämplig adress att skicka det till. Verkar bara finnas telefonnummer till butikerna i sig, jag vill ju ha nån kundtjänst, nån vars jobb det är att svara på sådana här klagomål.

Men ärligt talat, barnen idag utsätts för så mycket sexualisering ändå, allt i det övriga samhället handlar ju om sex på en eller annan nivå. Det absolut sista vi och de behöver är väl ändå en produkt som anspelar på sex och som har just barn som målgrupp!? Det är helt enkelt fel. FEL! Haraam! Man kanske skulle skapa en protestlista eller nåt.

UPPDATERING:
Jag lyckades hitta en länk där man kan skicka mail till butiksinnehavaren i Solna. Jag har själv precis skickat ett frågande och förmanande mail, men ju fler desto bättre. Länken hittar du här. Skriv gärna och fråga hur de tänkte, ju fler vi är desto viktigare blir det för dem att faktiskt lyssna. Gör't och vinn!

Matematik C; check!

I'm done! Halleluja! Idag lade jag mitt slutprov på postlådan och nu är det på väg upp till Umeå för rättning. Jag är liksom färdig. Khallasat! Redovisningsuppgiften inskickad liksom slutprovet dårå. Och det är så skönt! Så för att fira promenerade jag bort till Coop och köpte tagliatelle, nötkött, färska champinjoner och matlagningsgrädde och tillagade mig en riktigt god söndagslunch. Jag köpte även saffrans- och honungsglass som jag ska äta till efterrätt. Wee!

Även om det var flera uppgifter på provet som jag nog inte klarade, så är jag rätt säker på att jag klarade provet i sig. Och framförallt vågar jag ta ut nöjdheten såhär "i förväg" eftersom att jag vet att jag gjorde mitt allra bästa. Och det är ju faktiskt allt man kan göra. Så det känns gött, minst sagt. :)

Så nu får vi se. Kanske tar mig en promenad, kanske stannar inne och läser New Moon, kanske tittar på nån film. Definitivt äter jag glass. Var dessutom tvungen att köpa nya Marabou Vinter, eftersom det var kanel och ingefära i den. Så den kanske jag provsmakar lite också. Sedan kommer Marie hit med Narnia-boxen från 1988. Mys!

Och så en dagens:
  • Att matten är färdig! :D
  • Att jag är helt och hållet ledig att göra det jag känner för nu idag.
  • Att min karl är så fin.
  • Att Marie kommer hit sedan.
  • Att jag har supergod glass i frysen.

Röyksopp på Berns













Det var gött. Folk hade en tendens att hoppa nästan horisontellt, vilket utgjorde något av ett problem då det var rätt överfullt i lokalen. Men Robyn studsade in på scen och de körde The Girl and the Robot, och då blev vi vääldigt glada. Och de hade väldigt fina fågelmasker. Det är synd att jag inte har en bättre kamera bara.

RSS 2.0