Hej H&M, hur tänkte ni här?

"Att ta ansvar för hur människor och miljö påverkas av vår verksamhet är också en viktig förutsättning för att H&M ska växa med fortsatt god lönsamhet." Det kan man läsa på H&Ms hemsida om företagsansvar, där de även berättar om att de skänkt pengar till Haiti och andra välgörande ändamål. Då kan man ju förstås fråga sig hur man tänker när man öppnar en ny butik i Jerusalem.

Många vet säkert att det redan finns en H&M-butik i Tel Aviv och tycker kanske att det inte är så stor skillnad. Då tänker man nog inte på att Jerusalem är omtvistad mark, internationell mark enligt FN och EU. Det är därför alla ambassader ligger i Tel Aviv istället för i Jersusalem, trots att Israel själva hävdar att Jerusalem är deras "odelade huvudstad". Tel Aviv ligger å andra sidan inom det som FN och världssamfundet erkänt som Israel. H&M verkar dock inte riktigt bry sig om vad FN och EU tycker i den här frågan. Att butiken dessutom byggs i köpcentret Alizraeli som ligger på ruinerna av en palestinsk by vilken totalförstördes 1948 gör ju förstås att det sticker ännu lite extra i ögonen.

Egentligen är väl folk inte så förvånade. Jag menar, H&M är ett vinstdrivande företag som drivs som ett sådant, men pengar, och inte etik och moral, som drivande intresse. Men att man stoltserar med företagsansvar och skryter med skänkta pengar samtidigt som man öppnar butik på omtvistad mark känns ju kanske lite hycklande. Man kan ju åtminstone vara ärlig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0