Niqab, burka och Belgien.


Bild lånad av Maria.

Alltså järnspikar vad förbannad jag blir när jag läser sånt här. Belgien ska rösta om ett förbud mot heltäckande slöja på allmän plats. Straffet kommer att bli antingen fängelse eller böter. Förslaget förväntas dessutom att gå igenom med stark majoritet.

Det här är fel och förvridet på så många sätt. Anledning nr ett: Sist jag kollade hävdade sig Belgien vara en demokrati. I en demokrati finns religionsfrihet, det är liksom en av de grundläggande fundamentala delarna i hela grejen. Att inkräkta på människors frihet att praktisera sin tro på det sätt de tycker är lämpligt är att inkräkta på mänskliga rättigheter. Särskilt när det man vill besluta om inte påverkar någon annan individ än den som klätt på sig på morgonen. Man hävdar att det motiveras av "säkerhetsaspekter och moral", vilket ju är bullshit förstås. Om man vill komma åt den eventuella problematiken med att kvinnor blir tvingade att täcka sig mot sin vilja så går man här till attack från helt fel håll. Istället för att förbjuda och lagstifta måste man ju jobba med information och erbjuda vägar ut i det belgiska samhället. Och moral? Jaha?

För det andra är lagförslaget helt bisarrt eftersom att ca 3% av landets befolkning är muslimer, och av dessa är det uppskattningsvis ca 300-400 kvinnor som bär niqab eller burka. Alltså, man tänker instifta en lag som ska gälla hela landet, kommer att inkräkta på demokratiska rättigheter och leda till att människor blir kriminella då de utövar sin tro, för att "komma till bukt" med knappa 400 individer. Känns det som ett rimligt pris att betala? I don't think so.

Och vad värre är så verkar typ resten av Europa vara up next. Jisses.


Kommentarer
Postat av: señor

när jag läser detta så inser jag att pol.kand. nog är rätt grej för dig!

2010-04-22 @ 23:54:36
Postat av: Hannah

Fint att höra! :)

2010-04-23 @ 11:18:46
URL: http://hannahochvarlden.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0