Polanski och Berlusconi, lika inför lagen?

Jag läser om att rättegångar mot Italiens regeringschef ska kunna tas upp igen. Det har alltså funnits en immunitet mot åtal för Berlusconi. Att det nu tagits bort är ju tack och lov. Det togs bort pga att det stred mot författningen som säger att alla är lika inför lagen.

Lite samma grej, fast på ett dåligt sätt, pågår ju just nu i Hollywood. Regissören Polanski har varit efterlyst för sexuellt umgänge med minderårig sedan 1978, och levt i Frankrike för att slippa åtal. Nu har han alltså arresterats i Schweiz, och rättegången ska dras upp igen. Han har alltså erkänt att han gett en 13-årig flicka alkohol och droger, och att han sedan haft sex med henne. Han hävdar dock att hon "var med på det". Hon var tretton. Redan där är det olagligt, även om hon ville. Att han dessutom var runt 40 bast vid tillfället gör ju inte saken mer försvarbar. Att han dessutom gett henne alkohol och droger innan försätter henne i en skuldposition och, ja, ni ser vart jag är på väg.

Allt detta visar ju på ett  minst sagt tveksamt moraliskt beteende. Att sedan halva Hollywood skriver på protestlistor om att Polanski inte borde åtalas skrämmer mig. På riktigt. Woopie Goldberg ska ha sagt att det "inte var en riktig våldtäkt", och en massa andra folk, inklusive Martin Scorcese, Woody Allen, David Lynch, Wim Wenders, Pedro Almodovar, Tilda Swinton och Monica Bellucci har skrivit under. Folk jag tidigare verkligen respekterat. Jag vet inte vad det är som får människor som annars är så noga med att vara politiskt korrekta att skriva på nåt sånt. Varför ska Polanski få gå fri? Är det för att han är känd? För att han är en duktig regissör?

Detta sker alltså i demokratiska stater. Där alla ska vara lika inför lagen. Där man har lagar som förbjuder brott. Men ändå ska de rika och mäktiga kunna slinka förbi, komma undan med brott? Bara för att de har pengar, makt och inflytande? Vissa hävdar att åtalet bör läggas ner eftersom att det var 30 år sedan det skedde. Men det har ju gått 30 år sedan man har haft möjlighet att åtala honom eftersom att han flydde landet för att undvika just detta. Det är ju ingenting som ska verka till hans fördel!

Nej, fy. Jag mår illa av sånt här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0