Ingen människa är illegal

Rubriken känns lite som den senaste veckans tema. I måndags var vi ett gäng på Hijazz i Uppsala där nätverket Ingen människa är illegal hade evenemang. Banden Mankind och Isak Strand vs. TOE spelade, vi dansade och svettades, man fick information och kunde köpa böcker och det var allmänt fint. Och igår kändes det ännu lite bättre att man faktiskt hade stöttat nätverket. För igår kunde man läsa om att Bamse har gått och blivit paragrafryttare och svenskhetsivrare.
.
I Helsingborgs Dagblad kunde man läsa en krönika om detta. Egmont som alltså äger Bamse har i samarbete med Migrationsverket tagit fram en specialserie om att söka asyl i Sverige. Och om att få avslag, och det är kanske inte så farligt att behöva åka hem igen, för då får man ju träffa kusinerna och kompisarna där hemma, och allt verkar rättså happy happy. Det här ska alltså delas ut till asylsökande barn för att hjälpa dem att förstå processen, men det hela blir ganska klumpligt när man inte belyser problematiken i det hela. Alla är nöjda och glada vid middagbordet i familjen som ska deporteras, och man får lite känslan av att de kanske egentligen vill åka hem, för den ena föräldern har ju fått jobb i en kiosk nu.


Det blir ju lite obehagligt. Nog för att Bamse i alla tider har sysslat med politik; är man stark måste man vara snäll. Men just den här typen av politik i Bamse känns ju lite som ett helgerån. Och att Bamse ska lära barn att acceptera att bli tillbakaskickade till länder de tvingats fly ifrån känns lite som ett tappert försök att komma undan det totalt inhumana i det hela. Om barnen inte bråkar utan tycker att det ska bli kul att träffa kusinerna igen så kanske familjen heller inte bråkar lika mycket liksom. Det vore väl en sak om asylprocessen faktiskt såg ut så, att de som får avslag på asylansökan faktiskt får återvända till ett hem, ett land de kan leva i, men det är ju långt ifrån hela sanningen. I en perfekt värld hade väl inte den här Bamseserien gjort särskilt mycket skada, men när asylprocessen de facto ser ut som den gör idag så känns det väldigt snett och desperat och rätt fult.

Kommentarer
Postat av: JP

Han kommer inte kunna köpa med fler då han ska få med sig smycken och annat från piercingtillställningen där borta.

Jag kan ju däremot kika i new york åt dig.

2011-05-19 @ 22:18:54
URL: http://jpe.blogg.se/
Postat av: JP

Sv; tror att det är andra veckan i juli, men sen är vi där i tre veckor så det är ingen panik. :)

2011-05-20 @ 18:01:38
URL: http://jpe.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0