inspiration

Snubblade precis över min vän David Hoseys blogg och det mest inspirerande, sorgliga och på samma gång uppliftande inlägget jag läst på mycket, mycket länge. Sånt här borde världen få höra:
http://hoseyblog.blog.com/3569912/?page=last
All cred till David som fortfarande gör ett fantastiskt jobb på Sabeel och på många andra sätt i Palestina.

Den förargelseväckande bosättarrörelsen

I fredags fick jag veta att en bekant till mig blivit arresterad och satt i israeliskt fängelse. Nog för att jag vet att sådant händer hela tiden, men det har aldrig hänt någon jag känner, och alltså blev jag till och med mer upprörd än vanligt. Jag lärde känna Nick när jag bodde i Betlehem. Har är från England och arbetar med miljöfrågor i Beit Sahour, mer känt som Herdarnas Äng. I torsdags hade han och några andra, både palestinier och internationella, varit ute vid Oush Ghrab, en övergiven israelisk militärbas som tillhör Bet Sahour, för fågelskådning, fotboll och musik. De skulle även lämna soptunnor till de israeliska bosättarna från exempelvis Women in Green som kommit dit för att försöka etablera en judisk närvaro i detta palestinska samhälle, samt fira Sukkot.

När gruppen kom dit möttes de av israelisk militär som försökte mota bort dem. De visade ett dokument på hebreiska som sa att området, som blivit överlämnat till palestinska myndigheter 2006, var en stängd militär zon och att de inte hade någon rätt att vara där. Det konstiga var ju bara att de civila bosättarna tydligen hade all rätt att komma och gå som de ville... När Nick och de andra vägrade gå därifrån och började kasta frisbee och spela fotboll istället, blev de attackerade av soldaterna. 6 personer, varav två palestinier, blev arresterade, men bara Nick blev satt i fängelse, anklagad för "stiking a police officer" trots att ögonvittnen och han själv hävdar att har endast fotograferade. Mer om händelserna kan du läsa på http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=32584

Denna incident kan man säga pånyttfödde mitt raseri mot den israeliska bosättarrörelsen. Inte nog med att de stora bosättningarna på Västbanken är en av de större anledningarna till varför konflikten är så svårlöst, då de flyttar in civilbefolkning på ockuperat område, vilket är förbjudet enligt internationell lag. De individuella bosättarna orsakar också minst sagt problem för den palestinska befolkningen, inte minst i Hebron och byarna där omkring.

Jag satt och surfade omkring på ämnet, och hittade mycket intressant. En bra och skrämmande youtubefilm finns här: http://www.youtube.com/watch?v=Wx0X1gycCGQ Att vuxna människor beter sig på det här sättet mot andra vuxna, och framförallt barn gör mig illamående. Att de dessutom gör detta i Guds namn och sedan har mage att kalla någon annan för fanatiker, och att den israeliska militären och därmed staten finns i skaden för att skydda detta pack gör mig så arg att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Nog för att Abrahams grav ligger i Hebron, men Abraham är ju onekligen stamfader åt alla de abrahamitiska religionerna judendom, kristendom och islam. Men eftersom judendomen kom först är väl de resterande två bara oviktiga avarter, eller?

Första gången jag var i Hebron blev jag så chockad av vad jag såg att jag knappt kunde prata på bussen därifrån. Alla dessa stängda butiker, avstängda gator som endast är öppna för judar att använda (någon som tycker att detta låter bekant?), checkpoints mitt inne i staden, soldaterna i varje gathörn, den judiska musiken som spelas på hög volym från Abrahams grav, som du är uppdelad i en synagogedel och en moskédel. Förut var det åtminstonne en gemensam byggnad, folk bad tillsammans, judar och muslimer. När sedan en fanatisk judisk bosättare vid nam Baruch Goldstein gick in mitt under den muslimska fredagsbönen och mejade ner först imamen och sedan de beende delade man upp graven i en moské och en synagoga. Under tiden Goldstein laddade om sitt gevär blev han ihjälslagen av de fortfarande levande. Han ses som en martyr inom extremistiska bosättarrörelser och hans minne firas varje år. 

När jag ser hur den judiska befolkningen i Hebron behandlar palestinierna kan jag inte göra annat än tänka på hur de själva blev behandlade i nazityskland. Detta är för de flesta jag känner en väldigt tydlig, men ack så känslig parallell. Men det väl som man brukar säga; ett slaget barn slår sina egna barn.

en shoppinggata i Hebrons gamla stad, med nu mestadels stängda butiker pga bosättningen ovan. Gallret har satts upp för att skydda förbipasserande från stenarna och de andra föremålen bosättarna kastar mot dem.

Intro

Välkommen till min blogg. Det här är något relativt nytt för mig; blogga. Skriva ner sina tankar offentligt, blotta sin själ inför cyberspace. Men då och då behöver jag ett forum där jag kan spy galla över saker som upprör mig, och lovprisa sånt som är bra. Det blir nog mycket världsproblem. Mycket politik, religion och andra av olika orsaker nämnvärda fenomen. Det kan säkerligen bli en del vardagsgrejer i en skön mix med filosofiska och analytiska utläggningar av olika slag.

Jag kan garantera att det kommer dyka upp en hel del angående en av de mest populära konflikterna i vår tid; Israel och Palestina. Detta på grund av att jag själv bott i området en längre tid, och därav har mycket intresse, kunskaper och åsikter i frågan. Så mycket åsikter att det var den största anledningen till att skapa den här bloggen in the first place. Människor måste liksom få veta vad som faktiskt pågår.

Så häng med, vet jag! Kommentarer är självklart välkomna, och lite diskussion har ingen dött av. :)

RSS 2.0