Massaker var ordet

Som världen förhoppningsvis känner till vid det här laget har ett krig startat. Man skulle i alla fall kunna kalla det för ett krig, om det hade varit på lite mer lika villkor, men i dagens läge vill jag kalla det som pågår i Gaza just nu för en massaker. Jag vill på intet sätt försvara Hamas skjutande av raketer (läs raketer, inte missiler) mot Sderot och Ashkelon, men var och en måste ju inse att Israels svar på beskjutningarna är övervåld definierat. 368 döda och 1700 skadade palestinier medan antalet döda israeler i skrivande stund går att räkna på ena handens fingrar. Propertionerligt? Knappast.

Jag är i alla fall glad över att svensk media rent generellt faktiskt verkar våga ge en klar bild av hur den civila befolkningen i Gaza faktiskt har det. Vi får se bombade hus och gråtande mödrar, brinnande platser och begravningsproccessioner. Dock blev jag halvt skräckslagen när jag nyss läste Fredrick Federlys (C) artikel på http://www.newsmill.se/artikel/2008/12/29/israel-har-ratt-att-forsvara-sig-mot-hamas  . Att en riksdagsledamot kan ha en sådan fantastisk brist på koll angående en sådan här situation, och sedan dessutom ha mage att skriva om den gör mig uppgiven och arg. Hans otroligt vinklade språk där palestinier omnämns som "mördande hundar" berättar om hur Israel har rätt att försvara sig mot en makt som vill "utplåna, förnedra och förgöra" dem. Lustigt, dessa ord är något jag skulle kunna använda för att beskriva Israels beteende gentemot palestinierna. Jag har sällan skådat något mer systematiskt förnedrande som i de bemannade checkpoints.

Och ja, visst, en stat har rätt till självförsvar. Vilket väl också måste betyda att Gaza har rätt till självförsvar? Varje gång en palestinier får nog och bestämmer sig för att ta saken i egna händer, efter att gång på gång blivit sviken av de korrupta politikerna, benämns aktionen som terrorism. När Israel gör något motsvarande är det självförsvar. Människor är rädda i Ashkelon och Sderot och det förstår jag, men de har i alla fall möjligheten att fly om det blir för mycket. Det har inte Gazaborna. En hjälpbåt från Cypern som faktiskt lyckades förse Gaza med mediciner och dylikt blev attackerad av den israeliska flottan påväg tillbaka, och fick vända mot Libanon istället. The Jerusalem Post hävdar att hjälpbåten, omnämnd som en "palestinsk aktivistbåt" rammade flottans båtar. Därom tvistar de lärde, men vi kan kanske enas om hur intressant det är hur nyheter vinklas?

Nåväl, tillbaka till ämnet. Att döda civila i flygattacker pga några extremisters högst tvivelaktiga beteende är inte legitimt. Alls. Någon som vill sig minnas att kollektiv bestraffning är förbjudet enligt internationell lag? Israel hävdar förstås att det inte handlar om kollektiv bestraffning, utan självförsvar. Låter det bekant? Kan man verkligen skylla vad som helst på rätten till självförsvar?

Att sedan inleda attacken på sabbaten är över mitt förstånd. Detta efter att ha lovat att invänta dagen efter. Enligt judisk lag, som man så gärna följer gällande andra saker, så är det såvitt jag vet förbjudet att skapa eller förstöra något under sabbaten. Och att bomba hus och döda människor är i alla fall enligt min mening definitivt att förstöra saker, rätta mig om jag har fel.

Poäng: Khallas! Nu får det vara nog. Sluta döda civila, från båda håll. Vi är alla människor, och jag skulle önska att det vore så pass enkelt att en sådan insikt skulle hjälpa. Men världen är sjuk och galen, och jag gråter.

RSS 2.0