Jullov, nästan i alla fall!

Och sista seminariet innan jul är avklarat, och jag försöker känna mig lite ledig. Håller dessutom på och försöker packa, och vilken känsla! Jag plockar fram shorts och sandaler, sommarklänningar och solglasögon. För på lördag åker mamma, Malin och jag till solen!
.
Dock blir det ju att ta med lite varmare kläder också. Ska ju ändå vara i Stockholm en del, så det blir att packa lite dubbelt. Men det ska bli fint. Träffa lite vänner och familj, äta lite sill och lax, dofta lite på julgranen, krama lite småsystrar (alla tre!). Och sedan ska det ju bli helt okej att möta värmen också. Läsa lite internationell politik i bikini och få några sandkorn i knät när det är dags för tentaplugg i januari sedan.
.
Nej, på't igen. Imorgon drar jag söderöver (fast en liten bit i taget då)!

Vintergasque!

Igår var det Vintergasque med UPS. Och vilken kväll. Kameran fick inte följa med dit tyvärr, då jag ju insåg att jag istället för att fota tänkte äta, prata, skratta och dansa en väldig massa. Men några bilder på de fina personerna strax innan blev det i alla fall.
Siri spånade frisyralternativ.
Fina Elin och Tamara.
Jag körde all in och kände mig lite galen. Men på ett bra sätt, tror jag. Ska det va så ska det ju va, liksom. Fick höra 50-tals-filmstjärna och mad men, det tog jag som komplimanger!
Malin lekte 20-talsdiva, och detta med bravur!
Håkan fick också vara med.
.
Det är ju konstigt det här med att plötsligt ska det vara något slags jullov och man kommer inte ses förrän nästa år. Ikväll dricker jag lyxjuice och tänker att jag borde plugga men orkar inte riktigt. Min hjärna har redan tagit jullov lite tror jag. Nåväl. Det blir nog bra.

Länk till ilskan.

Förresten, om det var någon som kände för att bli lite sådär härligt heligt förbannad så kan man titta på påfundet här. Och sedan kan man ju skriva nåt argt om det eller så, menar jag. Hu. Finns tydligen två avsnitt till. Själv har jag inte vågat titta på dem ännu, men vem vet, nån oinspirerad dag kanske jag känner för lite ilska. Tack SVT, liksom.

Apropå självmordsbombare och jihadister.

Jag tänkte att jag skulle skriva en liten liten rad om den här självmordsbombningen i min kära hemstad i lördags. Tur i oturen förstås, att det gick som det gick. Men det jag blir lite störd på är ju snacket om islamistiska terrorister. Det känns ju lite som att det är ett krav idag för att bli kallad terrorist; att vara muslim.
.
Läser i senaste Fokus om Taimor Abdulwahab och självmordsbombningens historia. Mycket läsvärt. Terrorism har vi ju sett i Sverige förr, men detta är alltså första gången en terrorist faktiskt spränger sig själv här. Men det man glömmer bort i sin iver att generalisera och beskydda är ju vad som oftast ligger bakom terrorattacker. Lite statistik:
Antal terrorbrott (planerade, förhindrade och genomförda) i EU 2007-2009:
  • Sammanlagt antal: 1316
  • Islamistisk: 3, dvs 0,2 %
  • Separatistisk: 1166, dvs 88,6 %
  • Högerextrem: 5, dvs 0,4 %
  • Vänsterextrem: 89, dvs 6,8 %
  • Annan/icke specificerad: 53, dvs 4,0 %
Som vi ser. Man kanske borde sluta tänka att terrorist = islamist. Speciellt med tanke på att det är den absolut minsta kategorin. Statistiken har Fokus fått från The European Union Terrorism and Situation Trend Report från 2010.
.
En annan intressant fakta i detta sammanhang, även detta ur Fokus, är att det sammanhang den amerikanske statsvetaren Robert Pape har hittat när han analyserat självmordsattacker mellan 1980-2003 är rätt oväntat. Den gemensamma nämnaren i 95 % av fallen var amerikansk militär närvaro. Inte religion, inte ideologi. Ockupation verkar alltså vara roten till självmordsterrorismen.
.
Tänkte att det behövde sägas.

Världens bästa korridorsmiddag.

Igår var en stor och fin kväll. Det var dags för fin fyrarättersmiddag i korridoren, där en rätt tillagades av varje person och inmundigades i respektive persons rum. Kan ha varit en av mina bättre idéer! Jag hade ansvar för förrätten, det blev bruchetta med mozarella, marinerade tomater och ruccula. Och ett gott (för typ första gången sedan Uppsala) rött vin till det.
Malin och Paula tyckte också att det var trevligt.
Efter rätt nummer ett var det dags att gå vidare in till Malin, som bjöd på risotto med tomat, champinjoner, spenat, parmesan och vitt vin. Sjukligt gott.
Malin var nöjd och slog sig ner
Efter två rätter, lite vin och en massa prat var det dags för rum och rätt nummer tre; spenatlasagne med en massa ostar och grejer. GOTT!
Mätta och belåtna var det dock dags för dessert inne hos Paula. Vit chokladmousse i chokladkupa och hallonsås. MUMMA!
Helt galet bra kväll. Malin, som var på Nobelmiddagen, hävdar att vår mat var godare än den. Det känns ju som ett rätt bra betyg. Tradition in the making!

Att vara heligt förbannad.

Alltså. Ibland blir man ju heligt förbannad, som det så passande i sammanhanget heter. Till min middagssoppa slog jag på tvn och hamnade framför något som kallas för Bibeln för nybörjare på SVT2. Det är någon typ av realityserie om ett gäng människor som nu ska få möta den kristna tron. Och snacka om den smala vägen. Prästen George pratar om att utomäktenskapligt sex är otukt och garanterat syndigt, även i ett fast förhållande. Nakenhet är totalt fel, kroppen är syndig, hans kollegor insisterar på att hänga upp krusifix hos de deltagande. Abort är fel under alla omständigheter, kvinnans hälsa spelar ingen roll, om barnet blivit till genom våldtäkt eller incest spelar heller ingen roll. De deltagande får besöka en abortklinik för att få en "andra synvinkel", men där får man se film på aborterade foster och de blir alla övertygade över att det är ja, det är fel med abort. Hej, känsloargument! Bibeln håller en säker och trygg, druckenhet är syndigt och hela programmet verkar vilja säga att detta är kristendom. Såhär tycker alla kristna, detta är den kristna läran. Och jag blir så förbannad.
.
För mig handlar kristendom om kärlek. Det handlar om medmänsklighet, om förlåtelse och om empati. Att ta hand om varandra och sig själv. Och framför allt om att inte döma.
.
Hela det här programmet är dömande. Den lesbiska tjejen är syndig, killen som gillar att ragga på krogen är syndig, muslimen är syndig, strippdansösen är "påväg direkt till helvetet". De ska alla frälsas och omvändas, och den smala, hårda och strikta vägen är den enda vägen. Det här programmet visar kristendomen som den dömande, hjärntvättande, syndapredikande kristendomen, den som många av oss försökt bli av med länge. Tack för den, liksom.
.
Det här är inte den kristendom jag tror på. Att inte döma är för mig en grundbult i hela tron, medmänskligheten, toleransen och förståelsen får man på köpet. Världen skulle kunna bli så mycket bättre. Kroppen är en fantastisk gåva som kan ge så mycket glädje och njutning, och den är skapad så av den som skapat oss. Vem bestämmer vad jag får och inte får göra med min kropp? Och mitt mitt sinne, med min själ? Vad ger dig rätten att döma mig? Bara Gud kan döma mig, och var och en måste kunna lita till sitt eget hjärta och sitt eget förnuft och där kunna hitta sin väg.
.
Heligt förbannad var ordet.

check, check, check

Trots att hostan inte har gett med sig riktigt så har det här varit en bra dag på flera sätt. Jag har fått PM-seminariet avklarat, fick bra kritik och en rätt positiv känsla. Fick tentaresultatet, och slipper omtenta, lhamdulillah! Pubquizet på Smålands gick sämre, men hellre så än tvärtom. Trevlig kväll också, ackompanjerad av den här.

payback time!

Jag hostar så att jag får ont i huvudet. Det är en typiskt tråkig grej. Men annars har jag det ganska så bra. Ikväll har jag varit på föredrag med biståndsminister Gunilla Carlsson, och jag blev positivt överraskad. Vilken kvinna! Stenkoll hade hon och kaxig var hon, och hon svarade verkligen på frågorna och gav ett väldigt engagerat intryck. Kul. Det är ju faktiskt sällan man blir positivt överraskad av politiker.
Jag har också köpt kurslitteratur för kommande delkurs. Det var faktiskt roligare än man kan tro, mest för att jag nu får skicka in kvittot till facket och få tillbaka mina 1056 kronor som de tre små fina böckerna om internationell politik kostade. Hurra, nu betalar det sig äntligen! It's payback time.
Och snart. SNART. Närmare bestämt på fredag. Då får jag typ det ultimata finbesöket. Åh, vad fint det kommer bli. Marie, vi kommer ha en sån grym dejt. Åh åh.
Bra vecka det här, trots hostan. Med lite tur ger den upp snart den med.

åh, min fina kyrka.

Så himla fint att få komma på ledaravslutning i kyrkan igår, trots att jag inte varit ledare på hela höstterminen (fast jag var det faktiskt på vårterminen och lägret, så det så). Vi åt julmat i mängder, fick paltkoma, lyssnade på julmusik och drack glögg. Fick julklappar och lyssnade på gospelkonsert. Hängde hos Hanna och myste. Himla fint, som att komma hem ju. Församlingen, det är lite synd att ni är i en annan stad.
Åter i ett snöigt Uppsala idag dock, fast nu är det ju varmt ute, noll! På schemat står PM-läsning och repetition av den här delkursen. Blir att promenera bort till Engelska parken och haffa ett av de där bra borden med soffor man kan ligga och plugga i. Lite lussebullar också kanske, det blir mysplugg.
Och ikväll är det inflyttningsglöggmingel. Kanske kommer jag ihåg att ta med kameran?

färdig!

Fredag och det känns faktiskt som fredag. Jag har fikat med Karolina som var i stan, skrivit klart mitt PM och laddat upp skiten på studentportalen. Segat framför tvn bara för att jag kan, bakat jättemycket bröd och ätit finmat. Ikväll är det en lugn kväll som gäller, har varit fullt upp hela veckan. Lite ensamtid är bra ibland. Imorgon blir det sovmorgon och på kvällen Petter! Lär bli grymt.
Dock väntar jag fortfarande på tentaresultatet som borde ha kommit idag, men icke. Det kanske är lika bra, synd att få helgen förstörd av ett nedslående resultat liksom.

en skrivpaus för en skrivpaus.

Jag tar en liten paus från PM-skrivandet till förmån för lite bloggskrivande. Lyssnar på Sandra Breijers jullista, har druckit en kopp varm choklad och tänkte att ni ju inte har fått se hur jag har det här. I mitt nya hem liksom. Så lite bilder (!) är kanske på tiden?
Här är utsikten från mitt skrivbord. Fint att slippa titta in i nån annans hus, och vice versa. Dessutom har jag ju en fin murgröna i en bur, det är nytt och införskaffades på en liten roadtrip förra fredagen.

Min juliga ikon som jag fick i Jerusalem får stå framme nästan jämt, men nu är det ännu lite juligare på min sockerlåda med en julstjärna.

Min hylla innehåller mycket bra.

Min orkidé håller på att få knoppar! Fint med lite liv såhär mitt i vintern.

Finaste burken och second-hand-fyndade gardinerna.

Lite mer kanske ni får se nån annan gång, inshallah. Annars kan jag tipsa om att bastu är en sjukt bra idé när det är minst 12 minus mest jämt. Igår kom Lovisa och Elin hit och vi körde hardcore med bastu, en öl och hoppa ut och rulla oss i snön. Vi skrek mycket och fötterna fastnade liksom lite i stenen, det gick fort att nästan frysa fast. Men det var kul, och man värmes ju upp snabbt i bastun igen direkt efter. Och så lite glögg på det. Basta är nåt man gör alldeles för sällan. En gång i månaden bör man ju, minst!

1 december, minus 18.

Det slutar aldrig snöa ute, tycks det. Ibland så blir det uppehåll en stund, och ibland, som nu, tittat till och med solen in genom fönstret. Då är det faktiskt lättare att komma upp på morgonen, även om jag fortfarande inte lyckas ta mig upp innan nio. Kylan och mörkret jobbar emot mig. Men vissa fina saker finns ju ändå. Som att baka lussebullar med Lovisa, som att ha Siri och Viktor över till sent på en saffrans-GT och prata om allt mellan himmel och jord, som att PM:et trots allt nog verkar gå åt rätt håll, som att julrimma på alla företags olika hemsidor och hoppas på att vinna en massa onödig lyx. Ikväll kommer några vänner hit på årets finglögg och bastu. I helgen spelar Petter på Stocken. Idag ska jag försöka hitta ett fårskinnssadelskydd så att jag slipper frysa rumpan av mig när jag tar mig fram. En annan bra grej är att jag bor i Uppsala och inte i Stockholm, för här kan man alltid ta sig fram. Inga bussar och tåg som ställer till det för en i snökaoset, bara cyklar och promenader. Väldigt praktiskt.
Trots mörker och kyla så finns det mycket fint också. Och om inte ens en månad så slipper jag kylan, om än bara för en vecka. Men det kommer också bli så himla fint.

RSS 2.0