En god jul?

En bekant la upp en länk på facebook. Den gick till unicefs gåvoshop, en webbutik där man kan köpa presenter och julklappar och sånt och pengarna går till unicefs arbete. En riktigt bra grej med andra ord, julklappar med gott samvete. Det som gör mig så himla ledsen och förbannad är ju kommentarer som "HAH! Nu blir du blåst, funkar säkert som Röda Korset, d v s när dom svindlade och slösade x miljoner kr".

Vadå liksom? Nog för att Röda Korset svindlade, eller snarare, vissa enskilda personer inom Röda Korset svindlade. Och det är inte okej någonstans. Och detta håller ju organisationen med om, och gör omstruktureringar för att förhindra att sånt ska kunna ske igen. Det blev ju, som vi minns, skandal. Vad är det då som säger att Unicef skulle göra på samma sätt? Och även om det faktiskt skulle finnas en risk att det skulle ske, är det inte värt den risken då om det i alla fall finns en övervägande chans att pengarna gör någon nytta någonstans? Handlar du dina julklappar på Åhléns har du ju i princip en garanti för att pengarna faktiskt kommer att hamna i nån rik snubbe i ledningens djupa fickor, eller i aktieägarnas nästan lika djupa. De behövande barnen i andra länder kommer i alla fall garanterat inte få se en skymt av dem.
Nej, hellre handlar jag av företag och organisationer som hävdar sig verkligen jobba för (och har kontroller för att se till att detta sker) en lite lite bättre värld, än av helt kapitalistiska vinstdrivande företag som garanterat gör redan rika ännu rikare. Så det så.
Julklappstips är för övrigt t.ex. Diakonia och ovan nämnda Unicef.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0