Alla svenskar återfunna, 6 st fängslade.

Tidigare imorse hörde jag på radio att information fortfarande saknades om Mattias Gardell och Edda Manga, två av de svenskar som fanns i konvojen. Dessa två befann sig dessutom på det turkiska fartyget Mavi Marmara, det som blev bordat först och där det verkar som att flest våldsamheter skedde. Men nu har information kommit till UD att samtliga svenskar är oskadda, 4 stycken har blivit deporterade och är på väg till Sverige igen, och 6 stycken har satts i israeliskt fängelse i Beer Sheba. 1 person har fortfarande inte valt om han vill åka hem eller gå igenom den israeliska rättsapparaten, och då bli frihetsberövad i väntan på rättegång. Sammanlagt sitter nu 480 personer från Ship to Gaza i israeliskt fängelse.

Dessutom har gårdagens dödssiffor minskats något, nu säger man att det är ca 10 personer som har berövats livet, och inte 19 så som vissa källor hävdade igår. Så det är ju förstås glädjande.

Israel tycker sig inte behöva be om ursäkt, utan de tycker att "det snarare är Hamas som ska be oss om ursäkt". De hävdar fortfarande att konvojen var lastad med terrorister, att aktivisterna hade koppling till och agerade på uppdrag av Hamas och Al Qaida. Danny Ayalon, israelisk vice utrikesminister, hävdar att den israeliska militären agerade i självförsvar, då de "blev lynchade" av aktivisterna när de bordade fartyget. Hur ett gäng enligt uppgift obeväpnade, otränade civilister skulle lyckas lyncha beväpnad, specialtränad israelisk militär är ju dock ett stort mysterium.

FNs säkerhetsråd kräver en oberoende tillförlitlig undersökning om vad som egentligen skedde ombord på Mavi Marmara, och de uppmanade även Israel att omedelbart upphöra med blockaden av Gaza. Detta krav ställs även av andra lander. USA nöjer sig dock med att säga att blocken "bör mildras", men de lade heller inte in sitt veto i omröstningen.

Nästa lastfartyg, Rachel Corrie, döpt efter den amerikanska fredsaktivist som 2003 dödades av en israelisk schaktmaskin på Gaza, beräknas komma till farvattnen utanför Gaza imorgon onsdag. En anonym officier säger att man beräknar att lätt kunna stoppa och borda fartyget innan det når Gaza.

Källor: http://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-planerar-stoppa-nasta-hjalpfartyg-1.1114863
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ud-alla-svenskar-lokaliserade_4797287.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/israel-har-inte-ratt-ingripa-militart_4793483.svd

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0