Vad är privat?

På Svd finns idag en väldigt bra artikel om det franska förslaget om burkaförbud. Det råder väldigt delade meningar hos allmänheten i Franrike om detta förslag, vissa tycker att det minsann är på tiden att något görs åt de här fundamentaliskerna! och andra tycker att det är en provokation som bara kommer föra med sig fler bekymmer.

Jag tycker att det är en väldigt skrämmande utveckling att se att fler och fler länder tar upp sådana här grejer till förslag. Nyss var det minaretförbudet i Schweiz och nu förslag om burkaförbud. Att en sådan enorm islamofobi sprids i Europa, och dessutom är på väg att lagstiftas, är sjukt. Jag kan förstå att människor tycker att burka och niqab är oförståeligt och konstigt, men att tvinga någon att klä av sig kan inte vara rätt väg att bekämpa extremism. För då är vi tillbaka på det här med att män ska bestämma hur kvinnor ska klä sig, igen. Många utgår ju ifrån att kvinnan som bär burka gör det för att hennes man tvingar henne till det, men det blir ju inte bättre av att det är staten som tvingar henne till att inte bära den. Vad en kvinna väljer att ha på sig och inte ha på sig måste få vara hennes eget val. Och jo, det finns kvinnor som av egen fri vilja och religiös övertygelse väljer att bära burka, även om det är en klädsel som absolut finns till på grund av män. Liksom korta kjolar, högklackade skor och tajta jeans. För hur bekväma är egentligen dessa kläder som vi västerländska kvinnor envisas med att gå runt i? Om det inte vore för att männen skulle tycka att vi såg bra ut i dessa kläder, skulle vi verkligen använda dem då? Samma sak är det ju med burkan och niqaben; om det inte vore för att männen tycker att kvinnan är presentabel och respektabel i klädseln skulle den inte finnas. Vad är det egentligen som säger att de kvinnor som väljer att spatsera omkring i stilettklackar och push-up är mer frigjorda än kvinnan som täcker ansiktet?

Det jag försöker komma till är att förbud inte är vägen att gå. Om vi ska börja förbjuda burka så är det inte långt till att man skulle kunna försvara ett förbud av hijab (slöja). And it's a slippery slope from there. Vi lever i ett samhälle där vi övervakas allt mer och kontrollen över enskilda personers privatliv blir mer och mer av allmänhetens ensak. Att förbjuda människor att göra egna val inom sina egna privata sfärer är inte saker som staten bör syssla med. Vi måste få tydligare gränser mellan vad som är privat och vad som är offentligt. Vi måste få ha kvar något av vår integritet, och att kvinna en kvinna som valt burka som sin offentliga klädsel är samma integritetskränkning som att tvinga en tjej i jeans och t-shirt att gå i bikini på stan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0