Apropå självmordsbombare och jihadister.

Jag tänkte att jag skulle skriva en liten liten rad om den här självmordsbombningen i min kära hemstad i lördags. Tur i oturen förstås, att det gick som det gick. Men det jag blir lite störd på är ju snacket om islamistiska terrorister. Det känns ju lite som att det är ett krav idag för att bli kallad terrorist; att vara muslim.
.
Läser i senaste Fokus om Taimor Abdulwahab och självmordsbombningens historia. Mycket läsvärt. Terrorism har vi ju sett i Sverige förr, men detta är alltså första gången en terrorist faktiskt spränger sig själv här. Men det man glömmer bort i sin iver att generalisera och beskydda är ju vad som oftast ligger bakom terrorattacker. Lite statistik:
Antal terrorbrott (planerade, förhindrade och genomförda) i EU 2007-2009:
  • Sammanlagt antal: 1316
  • Islamistisk: 3, dvs 0,2 %
  • Separatistisk: 1166, dvs 88,6 %
  • Högerextrem: 5, dvs 0,4 %
  • Vänsterextrem: 89, dvs 6,8 %
  • Annan/icke specificerad: 53, dvs 4,0 %
Som vi ser. Man kanske borde sluta tänka att terrorist = islamist. Speciellt med tanke på att det är den absolut minsta kategorin. Statistiken har Fokus fått från The European Union Terrorism and Situation Trend Report från 2010.
.
En annan intressant fakta i detta sammanhang, även detta ur Fokus, är att det sammanhang den amerikanske statsvetaren Robert Pape har hittat när han analyserat självmordsattacker mellan 1980-2003 är rätt oväntat. Den gemensamma nämnaren i 95 % av fallen var amerikansk militär närvaro. Inte religion, inte ideologi. Ockupation verkar alltså vara roten till självmordsterrorismen.
.
Tänkte att det behövde sägas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0