"Mellanösterns enda demokrati"

Israel hävdar ju gång på gång på gång att de är den enda demokratin i mellanöstern. Att det inte finns så mycket demokrati som fungerar där kan jag hålla med om, men att Israel skulle vara en tvättäkta demokrati är ett epitet som de så gärna vill att vi köper. Men det gör vi inte. Inte vi som känner till information som denna.

Att stöttande av zionismen ska vara obligatoriskt för att få bosätta sig i vissa samhällen i Israel känns ju lite sådär på demokratifronten. Zionism är ju en politisk åsikt, en ideologi. I en demokrati ska man ha åsiktsfrihet. Det är en av grundpelarna, liksom. Här har vi alltså problem 1 i Israel-är-en-demokrati-resonemanget.

Likaså kan man ifrågasätta hur mycket religionsfrihet det de facto finns i en stat som är utropad judisk. Samma sak gäller förstås i en stat som är utropad muslimsk eller kristen eller statligt religiös på ett annat sätt. Israel är demokratiskt. Om du är jude (vilket ju på sätt och vis både är en religion och en etnicitet). Problem numero deux. Man kunde hävda att de försöker vara demokratiska mot araber, men det lyckas liksom inte. Zionismen i sig är en rasistisk rörelse, och araberna blir diskriminerade gällande skattemedelfördelning mm.

Det faktum att det finns oerhört mycket rasism mot araber i Israel kanske man dock inte kan använda emot dem just gällande demokratin. Då menar jag på invånarbasis alltså. För rasism finns ju tråkigt nog i alla samhällen, mer eller mindre, inte minst i vårt egna svenska. Men det gäller ju att som stat och regering aktivt arbeta mot detta fenomen, och dit räknas alltså att inte godkänna lagar som säger att man måste vara zionist för att bo i vissa byar. Punkt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0