Att lägga locket på en kokande gryta

Igår gjorde några palestinier i Qalandia en tydlig aktion på 20-årsdagen för Berlinmurens fall. Läs om det här. Det är ju inte särskilt förvånande att de blev tårgasade under aktionen, skönt bara att ingen verkar ha blivit arresterad eller värre. Och bra att det uppmärksammans i Sverige också.

Som jag skrev igår så är att smälla upp en 10 meter hög cementmur mellan två bråkande folk en minst sagt dålig idé. Visst, jag kan förstå att folk är rädda. Det har skett självmordsbombningar, något som aldrig kan försvaras, på bussar, restauranger, caféer. Och folk är rädda att deras barn ska fara illa. Jag förstår det. Men jag tror verkligen att muren skapar en falsk trygghet. Visst, den hindrar folk från att komma ut, men just därför skapar den även ännu mer ilska och frustration. Det blir egentligen bara värre. Tänker man muren som en tillfällig lösning eller en permanent? För om det är något tillfälligt tror jag att det (uppenbarligen) var en dålig idé från första början, då människor som litar på att muren hindrar terrorister ska övertygas om att det inte är någon fara att riva den. Israel har verkligen målat in sig i ett hörn.

Jag nämnde även att muren, eller "säkerhetsbarriären" som Israel kallar den, är olaglig enligt FN och internationella domstolen i Haag. Detta är främst pga att den byggs ockuperad mark. Alltså mark som inte officiellt tillhör Israel. Många hävdar att murbygget är strategiskt, för allt som oftast "råkar" olivlundar, kullar och andra strategiskt viktiga platser hamna på den israeliska sidan av muren. Hoppsan, liksom. Jag har sett det många gånger med egna ögon. Genom att bygga muren skapar man facts on the ground, fysiska faktum som är svåra att ifrågasätta. Man roffar åt sig mark som inte är ens egna och gör livet hårdare för dem som redan väldigt lite har. På ett sätt skapar man därmed gränser för landet (Israel har ju efter 60 år som stat fortfarande inte utropat var dess gränser går), och skapar en väldigt permanent ockupation. Vilket i sig är lite av en motsägelse, då en ockupation är menat som en tillfällig lösning tills att saker lugnat ner sig och man kan hitta en mer permanent och fungerande plan.

Office for the Coordination of Human Affairs (FN) har en avdelning för just Occupied Palestinian Territories. De har en hemsida. Där kan man läsa mycket med om muren, hur den påverkar landet och vardagslivet, checkpoints och andra blockader runt omkring på Västbanken, situationen i Gaza, mm. En väldigt välresearchad och saklig hemsida med tydliga kartor, Power-Point-presentationer och liknande. Ta en titt, vettja.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0