Ett steg i rätt riktning

Läser en artikel i DN idag om att Obama likställer de israeliska bosättningarna i östra Jerusalem med de övriga illegala bosättningarna på Västbanken. Även bosättningarna i östra Jerusalem skall alltså avvecklas enligt krav som Netanyahu förstås anser vara orimliga. "Vi kan inte acceptera idén att judar inte skulle ha rätt att leva eller bygga någonstans i östra Jerusalem. Vi kan inte acceptera sådana restriktioner", säger han. Nähä. När till och med USA som hållit Israel om ryggen i det här säger ifrån, tillsammans med FN och i princip hela det internationella samfundet så tycker jag att man kanske skulle börja fundera på om man kanske kan kompromissa lite. För sin egen skull, liksom.

Netanyahu säger att han inte ska godkänna helt nya bosättningar på Västbanken, men att han inte kommer att säga något om s.k. "naturlig tillväxt", dvs utbyggnad av redan befintliga bosättningar på Västbanken inklusive östra Jerusalem. Jag har sett detta fenomen många gånger, exempelvis mellan bosättningen Gilo och Beit Jala, Betlehem. Man har byggt muren precis längs med husen i flyktinglägret Aida, så att olivlunden som de boende i lägret har brukat i många år hamnar på den israeliska sidan. Detta för att skapa utrymme för "naturlig tillväxt". För bosättarna. På Västbanken. Inte för palestinierna som enligt FN och internationell lag har all rätt i världen att bruka sin mark, att inte få den konfiskerad av Israel bara för att fler bosättare ska få möjlighet att rota ockupationen ännu djupare.

Bild tagen från Aida flyktingläger. Bakom muren syns olivlunden, och bortom dem bosättningen Gilo.
Bild tagen från Aida flyktingläger. Bakom muren syns olivlunden, och bortom
dessa, längst till höger i bild, bosättningen Gilo.

Men nu har alltså situationen, inshallah, tagit ett steg i rätt riktning. Storebror USA håller inte längre Israel och bosättarrörelsen om ryggen. Det är faktiskt ett rejält och betydande steg. Snart måste förhoppningsvis Netanyahu också lyssna och göra något åt situationen för att inte försätta sitt land i en förvärrad ekonomisk och framförallt diplomatisk situation.

--

JA! Läs. Utrymm, gör't och vinn! :D
Det finns hopp, mina vänner.

Kommentarer
Postat av: Peter

Strålande blogginlägg! Hallå DN - ge Hanna en "spalt"!

2009-07-21 @ 12:32:06
URL: http://www.asiktsbanken.blogspot.com
Postat av: Hannah

Tack Peter! :D Jag hoppas i alla fall på en pingback. :)

2009-07-21 @ 13:39:39
URL: http://hannahochvarlden.blogg.se/
Postat av: Enass

Well, inshalla, just if u have some photos for the wall near Aida Camp would be nice to add them for ur article. for others to see the situations over here. thankx for writing. ;)

2009-07-23 @ 11:49:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0